Tablični računalniki
25.11.2015 12:26
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft odžira trg Googlu

Tablica Microsoft Surface Pro 4 z zaslonom brez robov bo precej bolj kompaktna od konkurenčnih rešitev!
Tablica Microsoft Surface Pro 4 z zaslonom brez robov bo precej bolj kompaktna od konkurenčnih rešitev!

Naslovnica bo za marsikoga presenetljiva. Misel na to, da bi pri Microsoftu na kakršenkoli način uspeli uspešno prevzemali del trga na račun Googla se na prvi pogled zdi težko verjetna. Vendar pa Microsoft v letu 2015 predstavlja drugačno podjetje od tistega, ki smo ga bili vajeni v pretklem desetletju. Podjetje se osredotoča na razvoj konkurenčne programske in po novem tudi strojne opreme. Slednje pa pomeni težave za Google in tudi Apple.

Raziskovalno podjetje Strategy Analytics je v svoji zadnji analizi trga tablic razkrilo zanimivo ugotovitev. Uspešna prodaja microsoftovih tablic Surface naj bi že vplivala na slabšo prodajo applove tablice iPad in tudi na tržni delež podjetja Google in operacijskega sistema Android OS. Microsoft naj bi v letu 2015, po analizi obdobja januar-september 2015, prodal 22 milijonov tablic. Prodaja naj bi se s tem povečala za 58 odstotkov v primerjavi z letom 2014. Tržni delež na trgu tablic naj bi se za Microsoft tako ustavil pri 10 odstotkih. Apple si bo na drugi strani uspel zagotoviti 22 odstotokov trga. Na prvem mestu je pričakovano Android z 68 odsotnim tržnim deležem.

Najbolj zanimiv del raziskave se pa nanaša na prodajo v prihodnjih letih. V primeru, da bo Microsoft uspel nadaljevati s pozitivnim trendom, glede na uspešno predstavljene produkte kot sta Microsoft Book in Surface Pro 4 se zdi povsem verjetno, bo do konca leta 2019 uspel tržni delež na trgu tablic dvigniti na 18 odstotkov. To pomeni prodajo 49 milijona tablic na letni ravni kar predstavlja dvakrat več kot letos. Pri Applu naj bi se po drugi strani tržni delež ustalil in sicer na 23 odstotkih. Na prvi pogled se ne zdi slabo vendar pa je za analitike in investitorje takšna novica zaskrbljujoča. Finančni trgi namreč potrebujejo rast in ne stagnacije. Najslabše naj bi jo po podatkih odnesel Google. Iz 68 odstotkov trga, ki naj bi si ga uspel zagotoviti letos, se bo tržni delež zmanjšal na 59 odstotkov.

Omenjena raziskava je zgolj eden izmed mnogih kazalnikov, ki v zadnjih mesecih kažejo pozitivne trende za nadaljno poslovanje Microsofta. Hkrati pa so lep primer kako se lahko absolutna dominanca podjetja kot je v tem primeru Google, hitro ogrozi.


Prijavi napako v članku