Telefoni
03.02.2018 17:29
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali je Microsoft razkril, kakšen bo Surface Phone?

Ali je Microsoft razkril, kakšen bo Surface Phone?
Ali je Microsoft razkril, kakšen bo Surface Phone?

V nedavni prijavi patenta je Microsft morda razkril kaj lahko pričakujemo od dolgo napovedanega telefona Surface Phone oziroma neke nove izvenserijske Surface naprave. Prijava patenta kaže prav poseben tečaj, ki omogoča, da naprava z dvema zaslonoma v trenutku postane povsem ravna tablica.

Verjetno si iz slike lažje predstavljate celoten koncept kot iz besedila kajne? Sivi del na prvi sliki je “live hinge” (“živi tečaj”), o katerem smo govorili zgoraj. Med seboj povezuje oba ekrana in omogoča, da telefon praktično brez omejitev prilagajamo potrebam. Če ekrana postavimo povsem ravno, je slika nemotena, saj med ekranoma ni nekih večjih praznih mest. Prav tako pa dotični tečaj omogoča, da se telefon zapira kot žepna knjižica, kar je koristno še za eno stvar, in sicer tako ne bomo potrebovali raznih zaščitnih folij ali ovitkov.

Tečaj omogoča med drugim tudi popolno 360-stopinjsko rotacijo. To pomeni, da bi lahko ekrana postavili v položaj “back-to-back”, kjer si stojita nasproti s hrbtnima stranema, medtem ko je sprednja površina na dotik na voljo na obeh straneh. Tovrstna naprava bi potemtakem imela tri načine uporabe: zaprti (brez izpostavljenih ekranov), 180-stopinjski odprti način, kjer se oba ekrana združita v obliko tablice in 360-stopinjski način, kjer bomo lahko na vsaki strani uporabljali svoj ekran.

V patentnem dokumentu je Microsoft opisal potencialno napravo kot “multi-part device”, torej napravo iz večih delov, če bi dobesedno prevajali. Poleg tega pa so v opislu namignili na omejitev glede velikosti, kajti kot kaže si želijo telefona v “normalni” velikosti, kljub temu, da bo imel 2 ekrana. Glede na vse napovedi, ki so bile aktualne okrog novega telefona Surface Pro, je Microsoft s tem patentom jasno pokazal kam si želijo.

“Ekrani mobilnih telefonov so dosegli takšno velikost, da lahko brez težav zavzamejo skorajda celotno prednjo stran telefona. V nekaterih primerih bi dodatno povečevanje velikosti ekrana pomenilo zmanjšanje oz. slabšanje ostalih kapacitet naprave, kot je recimo žepna velikost in oblika”, so zapisali v patentu.

Kot smo že omenili ni prvič, da so proizvajalci v patentih uporabili tovrstno tehnologijo tečajev. Po pisanju portala The Verge se Microsoft s takšnimi tečaji ukvarja že kar nekaj časa. V začetku so naprave bolj spominjale na tablice, sedaj pa se vse več patentov usmerja v mobilno telefonijo. Microsoft ni želel komentirati predstavljenega patenta, prav tako pa ni znana niti okvirna časovnica, ki jo bodoča naprava, pa naj bo to telefon ali tablica, ima.


Prijavi napako v članku