Računalništvo, telefonija
16.04.2010 07:58
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft izkorišča poceni kitajsko delovno silo?

Z delavci kitajske tovarne KYE ravnajo kot s psi!
Z delavci kitajske tovarne KYE ravnajo kot s psi!

Ko uporabljate igralne konzole, računalniške miške in spletne kamere podjetja Microsoft, si dejansko lahko lastite izdelke, ki so jih pripravili slabo plačani in izkoriščeni kitajski delavci. Na to je širšo javnost opozorila organizacija National Labor Committee, ki je pred kratkim opravila inšpekcijski nadzor v kitajski tovarni KYE. Ta za podjetje iz Redmonda izdeluje računalniške miške, spletne kamere ter določene dele za igralno konzolo Xbox.

Inšpekcijski nadzor podjetja KYE, ki v manjšem obsegu izdeluje elektronske komponente tudi za podjetja Hewlett Packard, Best Buy, Samsung, Foxconn, Acer, Logitech in Asus, je pokazal, da so bile delavcem kršene celo osnovne človekove pravice. Delavce starosti 16 let namreč podjetje KYE zaposli kot »stažiste«, ti pa morajo dnevno delati od 7:45 do 22:55. Za delo v ekstremnih pogojih delavci prejmejo plačilo v višini 0,65 ameriškega dolarja oziroma 0,5 evrov na uro. Od urne postavke jim odštejejo še 13 dolarskih oziroma 10 evrskih centov za prehrano.

Štirinajst delavcev živi v razpadajoči večstanovanjski hiši in spijo na zelo ozkih pogradih. Za tuširanje pa uporabljajo kar plastičen vrč. Delavci se lahko vrnejo v domače okolje le ob točno določenih urah, vodilni pa naj bi nad njimi izvajali celo spolno nasilje.

Podjetje Microsoft je seveda svojo vpletenost takoj zanikalo in poudarilo, da se vedno zavzema za varnost in dobro počutje ljudi, ki so zaposleni v njihovih partnerskih podjetjih. Podjetje iz Redmonda naj bi celo investiralo zajetne kupe denarja v program certifikacije njihovih zunanjih partnerjev z namenom, da se preveri, ali izpolnjujejo določila, zapisana v pravilniku Microsoft Vendor Code of Conduct. Računalniški gigant se je še obvezal, da bo na lastne oči preveril, kako ravnajo z zaposlenimi v kitajski tovarni KYE in da bo v primeru nepravilnosti takoj ukrepal. Mu verjamete?


Prijavi napako v članku