Tipkovnice in miške
21.10.2011 14:14
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hologram, ki se ga lahko dotaknemo

Novi hologrami že burijo domišljijo ljubiteljev znanstveno-fantastičnih filmov in računalniških iger.
Novi hologrami že burijo domišljijo ljubiteljev znanstveno-fantastičnih filmov in računalniških iger.

Hologram je tridimenzionalna laserska fotografija. Tu gre za pravi 3D posnetek nekega predmeta. Ta vsebuje globino in paralakso, kar nam omogoča, da vidimo okoli predmeta in predmet v ozadju. Medtem ko hologrami že dalj časa burijo domišljijo znanstvenikov in ljubiteljev znanstveno-fantastičnih filmov, so Microsoftovi inženirji oddelka Research naredili precejšen korak naprej. Ti so namreč pripravili hologram, ki se ga lahko dotikamo. Tu lahko celo premikamo holografske predmete.

Naprava Microsoft HoloDesk je grajena na osnovi miniaturnega projektorja in tridimenzionalne kamere. Ta vsako površino navidezno »pretvori« v večtočkovni vmesnik. Čeprav gre tu šele za raziskovalni projekt, bi lahko novinca v bližnji prihodnosti uporabljali za igranje računalniških iger, hiter razvoj prototipov, virtualna srečanja in celo za upravljanje z mobilnimi telefoni. Znanstveniki so namreč prepričani, da bi lahko izdelali napravo HoloDesk, ki ne bi bila večja od ure ali obeska.

Microsoftovi inženirji oddelka Research so trdno prepričani, da bi lahko HoloDesk postal celo grafični vmesnik za uporabljanje z računalniškimi sistemi. Prve tovrstne komercialne naprave lahko pričakujemo na trgu najkasneje čez tri leta. Čeprav je o maloprodajni ceni še prezgodaj govoriti, ta zagotovo ne bo prijazna do naših denarnic. Pri tem seveda ostaja odprto še vprašanje, ali smo potrošniki na to noviteto sploh pripravljeni. Bralci Računalniških novic in uporabniki Foruma Računalniških novic (http://goo.gl/5b76g) po vsej verjetnosti smo.

Vas zanima več iz te teme?
tipkovnice za računalnik

Prijavi napako v članku