Računalništvo, telefonija
28.09.2020 08:26

Deli z drugimi:

Share

Microsoft Edge postaja boljši od brskalnika Chome!

Funkcionalnost »Sleeping tabs« pripomore tako k manjši porabi sistemskega pomnilnika kot procesorja.
Funkcionalnost »Sleeping tabs« pripomore tako k manjši porabi sistemskega pomnilnika kot procesorja.

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je novi Microsoftov spletni brskalnik Edge s pogonom Chromium med uporabniki operacijskih sistemov Windows zelo priljubljen. Omogoča namreč uvoz vseh nastavitev, gesel, zaznamkov, najbolj obiskanih strani in celo sinhronizacijo z vašim aktivnim računom za brskalnik Chrome. Najnovejša različica novega spletnega brskalnika Microsoft Edge ponuja celo skrivno igro, ki jo lahko igramo tudi brez povezave v svetovni splet.

Prenovljeni spletni brskalnik Microsoft Edge pa je prinesel še eno novost, ki bo razveselila predvsem lastnike nekoliko starejših osebnih računalnikov. Microsoftovi inženirji so namreč našli način, kako omejiti porabo sistemskega pomnilnika in procesorske moči ob uporabi njihovega spletnega brskalnika. Novost se imenuje »Sleeping tabs« ter je trenutno na voljo le za poskusno različico spletnega brskalnika Microsoft Edge, in sicer »Dev« in »Canary«.

Funkcionalnost »Sleeping tabs« spletnega brskalnika Microsoft Edge deluje na povsem inovativen način. Ta dejansko ustavi delovanje aktivnosti, ki se izvajajo v ozadju in trošijo sistemske vire. Med njimi najdemo aktivnosti povezane z reklamnimi oglasi, programskimi orodij, razširitvami in še mnogo več. Ta možnost se samodejno vključi po dveh urah neaktivnosti, pri čemer je ta čas seveda ročno nastavljiv. Za aktivacijo zavihka pa je seveda treba le klikniti nanj.

Prve meritve funkcionalnosti »Sleeping tabs« so nadvse spodbudne. Uporaba sistemskega pomnilnika se je zmanjšala za 26 odstotkov, poraba procesorske moči pa za kar 29 odstotkov. Nova možnost bo zato prišla v poštev tudi uporabnikom osebnih računalnikov, saj bo pripomogla k podaljšanju avtonomije delovanja. Nova možnost je kot že omenjeno trenutno na voljo le v poskusni različici spletnega brskalnika Microsoft Edge, kmalu pa naj bi bila na voljo vsem.


Prijavi napako v članku