Industrija
20.07.2009 14:11
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Memristor v prihodnosti umetne inteligence?

Memristor vsaj na papirju obeta veliko!
Memristor vsaj na papirju obeta veliko!

Podjetje HP je lani javnosti prvič predstavilo revolucionarno odkritje na področju računalništva oziroma elektronike, imenovano Memristor. Tu lahko govorimo o četrti osnovni komponenti na področju elektronike, za shranjevanje podatkov tako rekoč ne potrebuje električnega toka. Prednosti nove elektronske komponente so znanstveniki takoj pričeli koristiti za pripravo naslednika sistemskega pomnilnika RAM (Random Access Memory).

Vodilni možje ameriške državne agencije Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) pa nameravajo Memristor uporabiti celo za izboljšavo sistemov umetne inteligence. V ta namen je tudi pred kratkim nastal projekt z oznako Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics Program (SyNAPSE), katerega glavni cilj je priprava računalniškega sistema, ki bo lahko procesiral informacije v kompleksnem okolju in bo pri tem samodejno pridobival nova znanja na podlagi izkušenj.

Dosega zastavljenega cilja bo vse prej kot misija nemogoče, saj se nova elektronska komponenta lahko pobaha z večjo učinkovitostjo, zmogljivostjo in precej nižjo porabo električne energije v primerjavi s tranzistorjem. Prvi prototip umetne inteligence na osnovi Memristor pa lahko pričakujemo do leta 2012.

Vas zanima več iz te teme?
robotika

Prijavi napako v članku