Telefoni
07.10.2012 06:07

Deli z drugimi:

Share

MegaDroid: 300 tisoč pametnih mobilnikov za preučevanje mobilnimi omrežji

Navidezno omrežje 300 tisoč pametnih mobilnikov Android.
Navidezno omrežje 300 tisoč pametnih mobilnikov Android.

Raziskovalci kalifornijskega laboratorija Sandia National Laboratories so postavili mrežo 300-tisočih pametnih mobilnih telefonov, ki imajo nameščene različne enačice mobilnega operacijskega sistema Android. To so postavili z namenom preučevanja, kako se ti mobilniki povezujejo z mobilnimi omrežji. S pomočjo mreže 300-tisočih pametnih mobilnih telefonov Android bodo raziskovalci poskušali bolje razumeti dinamiko njihovega povezovanja v mobilna omrežja in načina preklapljanja med telefonskimi celicami.

Pri projektu, imenovanem “MegaDroid“, je 300-tisoč »navideznih« mobilnikov Android kakopak »odrezanih« od realnega sveta. Realna mobilna omrežja znanstveniki simulirajo z vnosom koordinat GPS, njihovo »potovanje« pa spremljajo preko spletne storitve Google Street View. Glavni cilj raziskave je ugotoviti, kaj bi se zgodilo z mobilnimi omrežji, če bi prišlo na terorističnega napada, večje tehnične okvare ali naravne nesreče velikega obsega. Poleg tega bodo še proučili način oziroma zmožnost širjenja škodljivih programskih predvsem preko brezžične povezave Wi-Fi in Bluetootha.

Vse raziskave kalifornijskega laboratorija Sandia National Laboratories bodo javno objavljene in vsem dostopne povsem brezplačno. Ti bodo v veliko pomoč predvsem ponudnikom storitev mobilne telefonije, in sicer pri načrtovanju mobilnega omrežja. Raziskovalci so medtem že obljubili, da bodo njihovo raziskavo kmalu razširili še na ostale mobilne platforme. Tu imajo seveda v msilih predvsem mobilna operacijska sistema iOS in Windows Phone. Prvi rezultati projekta MegaDroid naj bi bili znani že v prvi polovici naslednjega leta.


Prijavi napako v članku