Računalništvo, telefonija
28.07.2013 10:47

Deli z drugimi:

Share

MediaTek potrdil razvoj prvega čistokrvnega 8-jedrnega mobilnega procesorja!

Podjetje MediaTek je v izjavi za javnost potrdilo razvoj prvega čistokrvnega 8-jedrnega mobilnega procesorja, ki bo zmogljivost mobilnih naprav Android pognal v nebo. Prve pametne mobilne telefone in tablične računalnike opremljene z njim naj bi na trgu ugledali že za novoletne praznike.
Mobilne naprave Android s čistokrvnim 8-jedrnim procesorjem bodo zlahka kos tudi najzahtevnejšim opravilom!
Mobilne naprave Android s čistokrvnim 8-jedrnim procesorjem bodo zlahka kos tudi najzahtevnejšim opravilom!

Iz podjetja MediaTek prihaja dobra novica za vse, ki jim zmogljivost današnjih mobilnih naprav ne zadošča. Procesorski gigant je namreč potrdil razvoj prvega čistokrvnega 8-jedrnega mobilnega procesorja, ki bo zmogljivost pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android pognal v nebo. Procesor MediaTek MT6592 bo namreč kot prvi na trgu vseboval osem jeder družine Cortex-A7, ki bodo lahko delovali sočasno. Procesor Samsung Exynos 5 Octa namreč ne moremo »šteti« kot čistokrvni 8-jedrni procesor, saj za preračunavanje podatkov ima na razpolago štiri zmogljivejša jedra Cortex A15 in štiri šibkejše procesorske sredice Cortex A7.

V prvo generacijo procesorjev MediaTek MT6592 bodo vgrajena procesorska jedra Cortex A7, ki bodo podatke preračunavala s frekvenco od 1,7- do 2-gigahercev. Vgrajena grafična kartica prav tako ne bo od muh, saj bo podpirala predvajanje videoposnetkov ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk s povprečno frekvenco 30 sličic na sekundo. Prototip novosti je v merilnem programu AnTuTu sicer dosegel manj točk od 4-jedrnega procesorja Snapdragon 800, vendar ponuja precej boljše razmerje med ceno iz zmogljivostjo.

Podjetje MediaTek naj bi z množično proizvodnjo procesorja MT6592 pričelo že novembra, kar pomeni, da bi lahko prve pametne mobilne telefone in tablične računalnike opremljene z njim na trgu ugledali že za novoletne praznike. V »najslabšem« primeru bi zmogljive naprave lahko na trg prispele v prvi polovici pomladi.


Prijavi napako v članku