Računalništvo, telefonija
12.09.2008 09:49
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

MBA: modna muha ali dodana vrednost?

Dr. Nadya Zhexembayeva

Mnogi sodobni menedžerji menijo, da je naziv MBA neizogiben za uspešen razvoj posameznikove kariere. Poslovni mediji vseh vrst oglašujejo številne izobraževalne programe na stotinah univerz. Vprašanje, ki se ob tem poraja, pa je – kaj je MBA in zakaj bi ga potrebovali?

Naziv Master of Business Administration (magisterij iz poslovodenja in organizacije) so razvili pred približno 100 leti v Združenih državah Amerike kot odgovor na vedno večjo potrebo po izobraževanju nove vrste strokovnjakov – poklicnih menedžerjev. V podporo tovrstnemu študiju ni bilo skoraj nikakršnega teoretskega gradiva in primernih učbenikov, zato so profesorji za potrebe enega prvih MBA študijev na angleški Univerzi Harvard razvili nov učni pripomoček – poslovni primer (ang. case study), ki se poslužuje konkretnih poslovnih problemov in spodbuja študente, da o njih razpravljajo in jih rešujejo. Iznajdba poslovnega primera je za vedno zaznamovala naravo MBA študijev, saj ostaja usmeritev k življenjskemu, praktičnemu znanju še danes temelj vseh tovrstnih študijev.

Medtem ko se MBA študiji med seboj razlikujejo po vsebini in zasnovi, nudijo tisti, najboljši MBA študiji, globoko in življenjsko spreminjajoče se izkustvo, ki posameznikov vodstveni potencial razvije v dejanske vodstvene sposobnosti. Razvoj je dosežen prek interaktivnih metod poučevanja, ki vključujejo skupinsko delo, vaje za razvoj sposobnosti, svetovalne projekte in mnoge druge. Ker se spretnosti in znanje, potrebne za uspešno menedžersko kariero, hitro spreminjajo, se najboljši MBA študiji ne osredotočajo na tehnične veščine, kot so denimo določeni računovodski postopki ali finančne formule, temveč udeležencem pomagajo k razvoju posebnega načina razmišljanja in ravnanja, ki naj jim omogoči podajanje lastnih odgovorov na spreminjajoče se tržne razmere in okoliščine.

Naslednji pomemben element vseh dobrih MBA študijev je pozornost, ki jo namenjajo razvoju vodstvenih sposobnosti. Študij MBA je namenjen razvoju tako vodenja poslov kot zaposlenih, k uspešnemu spopadu s tema zelo različnima nalogama pa so namenjeni posebni študijski predmeti. Medtem ko zagotavljajo predavanja o financah, računovodstvu, trženju in vodenju operacij temelje za uspešno sprejemanje odločitev, pa omogoča pozornost, namenjena čustveni inteligenci, dinamiki skupin, upravljanju s časom in uspešnemu vodenju, katalizacijo posameznikove zmožnosti, da navdihuje, motivira in spodbuja druge v timu.

Število različnih MBA študijev se še vedno povečuje, zato posameznikova odločitev za enega izmed njih postaja vse težja naloga. Najboljši način, kako se izogniti vplivu najrazličnejših modnih muh na tem področju, je izbira MBA študija, ki nudi globok poklicni in osebnostni razvoj in tako predstavlja izredno dragoceno izkušnjo za vas in vaše podjetje.

Dan odprtih vrat
Vljudno vas vabimo, da nas obiščete na Dnevih odprtih vrat, ki potekajo 24. in 25. septembra, ter 3. in 4 oktobra 2008, na IEDC-Poslovni šoli Bled. Poleg predstavitve programov, ki so na voljo na IEDC, smo pripravili tudi predavanji dveh profesorjev, ki gostujeta na šoli. Prijavite se lahko tukaj!

Michael Pearce (Richard Ivey School of Business, Univerza Western Ontario, Kanada) bo predaval o trženjskem upravljanju.

José Maria Pons (Axioma Marketing Consultants, Španija) bo predaval na temo marketinške strategije.

Izkoristite to enkratno priložnost in se čimprej prijavite na naši spletni strani. Število mest je omejeno.

Dobrodošli na Bled!

*Dr. Nadya Zhexembayeva je profesorica za trajnostni razvoj na IEDC-Poslovni šoli Bled.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več