Programska oprema
03.11.2006 08:19

Deli z drugimi:

Share

Masovna pošiljanja e-sporočil s ponudbami zaposlitve

Pandini laboratoriji so odkrili masovno pošiljanje sporočil z zavajajočimi zaposlitvenimi ponudbami, katerih namen je izkoriščanje ljudi za pranje ukradenega denarja, v glavnem pridobljenega s pomočjo phishinga ali ostalih online prevar.

V tem primeru sporočilo navidezno prihaja iz trgovine z antikvitetami na Poljskem, ki išče ljubitelje razprodaj, da bi opravili transakcijo zunaj države. V zameno sporočilo trdi, da bodo ti prejemniki prejeli ustrezno bogato povračilo. Sporočilo prav tako vsebuje povezavo na web stran z navidezno legalnim poslom, ki pa je v resnici zgolj krinka, ki naj bi pritegnila uporabnike in zakrila storilca.

V nekaterih primerih je namesto povezave e-naslov, na katero naj bi se uporabniki obrnili za več informacij.

Po podatkih PandaLabs gre za širok napad z rabo vsaj 10 spletnih domen na najmanj sedmih spletnih strežnikih v Koreji, ZDA, Kanadi, Belgiji in Španiji.

V resnici delo mule – naivnega uporabnika vključuje prejetje bančne transakcije in v zameno za določeno nagrado na vsako operacijo, pošiljanje denarja na določene naslove, ki jih sporočijo kriminalci. V resnici je ta nesrečni uporabnik zgolj grešen kozel, ki postane ob odkritju prevare glavni krivec in od katerega se bo zahtevala vrnitev denarja in bo odgovarjal za kriminalno dejanje.

Kot pravi Luis Corrons, direktor Pandinih laboratorijev: “Uporabniki bi morali biti posebej pozorni, ko so v igri takšne ponudbe dela, saj lahko v nasprotnem primeru trpijo grozne posledice, vključno z ječo. Ko enkrat žrtev preusmeri denar, se sled za pravim kriminalcem izgubi in tako ostane žrtev glavni odgovoren za kriminalno dejanje.”

Panda Software svetuje uporabnikom da izbrišejo takšna sporočila, ki jih prejmejo in pod nikakršnim pogojem ne sprejemajo ponujenega dela ali zagotavljajo svojih osebnih podatkov, ki bi jih spletkarji lahko uporabili za svoja kriminalna dejanja.

“Če je kdorkoli že poslal kakršnokoli informacijo, kot je svoje ime ali številko računa, itd. mu svetujemo, da o tem takoj obvesti oblasti in se s tem izogne bodočim neprijetnostim. Pomembno je, da si zapomnite, da lahko zgolj z ID številko posameznika takšen kriminalec odpre bančni račun ali uporabi osebne podatke za kriminalno dejanje”, pojasnjuje Corrons.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več

GAJCOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 23 00
GAJCOM - tiskarna majic Tiskarna majic Gajcom ni običajna tiskarna. V njej se ne tiska na papir, ampak na majice, puloverje, jakne, vrečke in podobne, praktično na vse tekstilne ... Več

AIKWIT d.o.o.

Ljubljanska cesta 84, 1354 Horjul, Tel: 01 620 26 16
Aikwit je sodobno tehnološko podjetje, ki svojim strankam, ki potrebujejo velike količine prevodov v kratkem času, zagotavlja prevajanje besedil v evropske jezike. Pred dvema letoma ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več