Programska oprema
19.02.2007 07:02

Deli z drugimi:

Share

Malware Radar

Panda Software predstavlja Malware Radar, novo avtomatizirano revizijsko storitev za škodljivo programje, ki odkriva grožnje, ki se izmuznejo mimo tradicionalnih rešitev. Ta inovativna rešitev se odziva na problem, ki ga predstavlja spektakularna rast števila zlonamernih kod v obtoku, ki jih ne odkrijejo obstoječi proizvodi za zaščito pred škodljivim programjem. Dejansko je bilo 76 odstotkov podjetij, revidiranih v testni fazi storitve Malware Radar, okuženih s okuženih s škodljivim programjem, čeprav so imeli nameščene varnostne rešitve.

Problem, ki ga predstavlja velika rast števila škodljive programske opreme v obtoku, so potrdili laboratoriji PandaLabs in drugi varnostni laboratoriji, kot tudi industrijski analitiki. V letu 2006 so laboratoriji PandaLabs identificirali več primerkov škodljivih programov kot v zadnjih petnajstih letih skupaj. Gartner napoveduje, da bo do konca letošnjega leta 75 odstotkov podjetij prizadela ciljana škodljiva programska oprema, ki se bo izognila njihovim tradicionalnim zunanjim ščitom in gostiteljski obrambi .

Razlog dramatičnega povečanja je v motivaciji avtorjev škodljivega programja. Dandanes je bila večina škodljivega programja v obtoku narejenega za finančne koristi. Avtorji škodljivega programja ustvarjajo vse več novih primerkov in različic. Laboratoriji jim niso kos in več deset tisoč primerkov ni analiziranih. Posledica je, da so uporabniki nanje ranljivi.

Rešitev problema, ki ga predlaga Panda Software, je dopolnitev varnostnih rešitev, ki so že nameščene na delovnih postajah in strežnikih s periodičnimi revizijami za škodljivo programje. Malware Radar je prva avtomatizirana revizijska storitev za iskanje in odstranjevanje škodljivega programja, ki se izmuzne mimo nameščene zaščite.

Malware Radar je razvila Panda Research, temelji na pristopu “kolektivne inteligence” in gostuje v mreži podatkovnih centrov (ki ga na začetku sestavlja okoli 100 strežnikov). Stebri novega sistema so:

1) Zbiranje podatkov iz skupnosti. Sistem centralno zbira in hrani vzorce obnašanja programov, sledi datotek, novih primerkov škodljivih programov, ipd. Podatki izvirajo od Pandinih uporabnikov in drugih podjetij in sodelujočih. Velika sposobnost zbiranja informacij zagotavlja visoko vidnost groženj, ki so aktivne na internetu.

2) Avtomatizirana obdelava podatkov. Sistem avtomatično analizira in klasificira tisoče novih primerkov, ki jih prejme vsak dan. Da to naredi, ekspertni sistem primerja podatke, zbrane iz skupnosti, z obsežno bazo znanja PandaLabs o škodljivem programju. Sistem avtomatično vrne razsodbe (škodljivi ali neškodljivi program) o novih datotekah, ki jih prejme iz skupnosti in tako zmanjša naloge, ki jih morajo izvesti laboratoriji PandaLabs, na minimum.

3) Objava izvlečenega znanja. To znanje se dostavi uporabnikom kot spletna storitev ali preko posodobitev datoteke s podpisi virusov.

Bruno Rodriguez, direktor poslovne enote Malware Radar pravi, da “nov pristop kolektivne inteligence omogoča, da se lotimo vse bolj očitnega problema. Bostoječi proizvodi odkrivajo le majhen del škodljive programske opreme, ki se ustvarja vsakodnevno. Z novim pristopom pa nam Malware Radar omogoča odkriti več groženj, kot če bil pregledali omrežje z različnimi rešitvami pred škodljivim programjem istočasno”, in dodaja, da “je to zelo realna situacija. Spodbujamo vse administratorje, da to sami spoznajo, tako da preizkusijo storitev popolnoma brezplačno.”

Storitev Malware Radar se enostavno nastavi in zažene iz kateregakoli računalnika v omrežju s povezavo na internet in spletnim brskalnikom. Ker je spletna storitev na-zahtevo, je ni potrebno namestiti na vsak računalnik. Ko se revizija zažene, se proces izvaja avtomatično in brez intervencij, na računalnikih, ki jih določi administrator.

Malware Radar ni le združljiva s katerokoli rešitvijo za zaščito pred škodljivim programjem, ampak jih tudi dopolnjuje za izboljšanje omrežne varnosti. Storitev je transparentna končnemu uporabniku in se lahko prilagodi preferencam administratorjev.

Storitev lahko preizkusite popolnoma brezplačno ali jo kupite na spletu na naslovu http://www.malwareradar.com.


Prijavi napako v članku