Življenjski slog
26.08.2021 08:10
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ljudje smo precej klavrni stroji, k sreči pa velja tudi obratno

Vodenje zahteva celega človeka – s čustvi, z napakami in ranljivostmi vred. Zato je ključna kompetenca vodij prihodnosti pogum. Bi bil lahko pametni stroj dober vodja?

Za vodenje med drugim potrebujemo pomembno lastnost – pogum. Pogosto smo zmotno prepričani, da je pogum prirojen, dejansko pa je skupek veščin, ki se jih lahko priučimo. V današnjem svetu mnoga dela opravljajo roboti, v najbolj napredne je vgrajena umetna inteligenca, lahko se tudi učijo in podobno. Bodo imeli v prihodnosti te pomembne človeške lastnosti tudi roboti? Bodo lahko v podjetjih zamenjali vodje? Odgovarja psihologinja Katarina Veselko, facilitatorka programov krepitve poguma za vodje, Dare to Lead™.

Začniva udarno. V čem se človeški delavec loči od pametnega stroja. Ima sploh kaj možnosti, da bo v prihodnosti prepričal delodajalca, oziroma da bo kot vodja prepričal zaposlene?

Če se izrazim čisto naravnost: ljudje smo precej klavrni stroji. Delamo napake, imamo potrebe, želje in čustva, naša telesa so šibka in ranljiva. Veliko dela, ki ga danes opravijo ljudje, bi bolje, hitreje in bolj zanesljivo opravili stroji. A k sreči so tudi stroji, vsaj zaenkrat, precej klavrni ljudje. Ne zmorejo ustvarjati odnosov, se odločati na osnovi vrednot, integrirati množice izkušenj in znanj v inovacije, osmišljati, se zavedati sebe, graditi zaupanja, čustvovati in sočustvovati. Na kratko – človeška ranljivost je hkrati naša pomanjkljivost in obenem vir vsega, kar nam je v življenju zares pomembno.

Katere so torej ključne kompetence delavcev in vodij prihodnosti? Ali morda veljajo na IT področju kakšne posebnosti?

Ključna kompetenca vodij prihodnosti je pogum, ki je predvsem ozaveščeno spoprijemanje z ranljivostjo. V IT je po mojih izkušnjah zelo prisotno zanikanje ranljivosti, predvsem čustev. A na izbiro imamo samo dvoje: vlagati čas in energijo v ukvarjanje s čustvi ali pa zapravljati čas s problematičnimi obrambnimi vedenji, ki iz teh čustev izhajajo. Če želimo udejanjati katerokoli vodstveno vrlino, potrebujemo pogum.

Nekateri so pogumni, drugi pa niso. Ali se tega lahko priučimo?

Pogum ni prirojen, pač pa je skupek veščin, ki se jih lahko naučimo. Obenem je mišica, ki jo krepimo. Večkrat kot v trenutkih ranljivosti izberemo pogum namesto obramb  – naredimo tisto, kar je prav, četudi je neprijetno, postavimo mejo, se iskreno pogovorimo z nekom, pokažemo sočutje – bolj pogumni postajamo. Vodje, ki so se udeležili programa Dare to Lead™, celo poročajo, da je krepitev poguma na poslovnem področju prinesla mnoge pozitivne učinke tudi v njihovo zasebno življenje.

katarina-veselko-ok consulting

Lahko lastnosti, kot so pogum, drznost in »srce« v prihodnosti pričakujemo tudi pri robotih?

Mislim, da ne prav kmalu. Doživljanje je domena živega. Človeška ranljivost je nekaj, kar je verjetno nemogoče sprogramirati – že zato, ker je po definiciji nepredvidljiva.

Kako krepiti zaupanje na delovnem mestu? Če se spet dotakneva robotov, umetne inteligence, strojnega učenja … Bomo robotom zaupali, kot danes zaupamo sodelavcem?

Že zdaj ogromno stvari zaupamo robotom. Ti namreč izpolnjujejo nekatere kriterije zaupanja: lahko so zanesljivi, kompetentni in dobronamerni (če so tako sprogramirani). Manjka pa jim en bistven element zaupanja, ki je v medčloveških odnosih izjemno pomemben: integriteta. Integriteta pomeni, da se vedemo skladno z vrednotami, da v trenutkih ranljivosti izberemo pogum in naredimo težke stvari. Roboti pa nimajo vrednot in čustev, zanje so vse situacije enake. Zato zaupanje ne more biti enako.

Kaj lahko danes naredimo, da bomo dober vodja, in da bomo dober vodja tudi čez 20 let?

Vedno znova izbiramo pogum namesto udobja. Obojega hkrati namreč ne moremo imeti. Bomo opravili tisti težak pogovor s sodelavcem, ki ni zanesljiv, ali se mu bomo še naprej izogibali? Se bomo opravičili za napako ali jo bomo poskušali prikriti? Najtežji del vodenja nikoli ni tisti, ki bi ga lahko namesto nas opravil stroj, pač pa tisti, ki zahteva celega človeka. Svoje kapacitete spoprijemanja s temi situacijami lahko gradimo – najlažje seveda  v spremstvu strokovnjakov, ki so na tej poti korak ali dva pred nami.

Vabljeni na intenzivno tridnevno delavnico Dare to Lead™ 22., 23. in 24. septembra. Več o tem najdete na www.okconsulting.si. (P.R.)

Vas zanima več iz te teme?
izobraževanja

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

RAČUNALNIŠKE STORITVE SREČKO GLUŠIČ s.p.

Rimska cesta 3, 8210 Trebnje, Tel: 031 499 455
G-Tech, Srečko Glušič s. p., je računalniško podjetje, ki se uspešno ukvarja s svetovanjem, prodajo, servisom in reševanjem osebnih podatkov na vaših računalnikih. Skrb za ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več