Računalništvo, telefonija
07.04.2011 15:40
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Linux razglasil zmago nad Microsoftom!

Linux: Samozavest serijsko!
Linux: Samozavest serijsko!

Pred natanko 20 leti je računalničar Linus Torvalds v novičarski skupini USENET objavil tekstovno sporočilo, v katerem je zatrjeval, da razvija prvi odprtokodni in brezplačni operacijski sistem. Čeprav je takrat šlo le za ljubiteljski projekt, ki naj bi podpiral zgolj računalniške sisteme AT, je že septembra leta 1991 izšla prva različica operacijskega sistema Linux (inačica 0.01). Distribucije Linuxa danes najdemo praktično povsod, in sicer na strežnikih, namenskih napravah, prenosnih in osebnih računalnikih, žepnih računalnikih, pametnih mobilnih telefonih in celo superračunalnikih.

Jim Zemelin, predsednik fundacije Linux Foundation zatrjuje, da je vojne med Linuxom in Microsoftom dokončno konec. Iz dvoboja je Linux izšel kot absolutni zmagovalec. Odprtokodni sistem namreč povsem kraljuje tako na področju strežnikov kot mobilnih naprav, medtem ko Microsoft obvladuje le še trg osebnih in prenosnih računalnikov. In to še ni vse. Jim Zemelin celo meni, da Microsoftovi operacijski sistemi Windows ne predstavljajo več grožnje odprtokodnim rešitvam. Te naj bi kmalu pričele prevzemati pobudo še na področju osebnih in prenosnih računalnikov.

Fundacija Linux Foundation je za prihodnost polna optimizma. Distribucije Linuxa naj bi še naprej kraljevale tako na področju mobilnih naprav kot superračunalnikov. Najvidnejšo vlogo na področju mobilnih naprav naj bi odigral mobilni operacijski sistem Android. Do leta 2015 naj bi bilo kar 45 odstotkov vseh mobilnih naprav opremljenih z njim. Googlov operacijski sistem naj bi zavladal še na področju tabličnih in prenosnih račuanlnikov.


Prijavi napako v članku