Operacijski sistemi
16.02.2013 09:09

Deli z drugimi:

Share

Linux končno dobil Microsoftov žig za UEFI

Možnost uporabe računalnikov z varnostno funkcijo SecureBoot so pred kratkim pridobili še uporabniki distribucij odprtokodnega operacijskega sistema Linux, saj je organizacija Linux Foundation od Microsofta pridobila digitalni žig za strojno kodo UEFI. Podpora je trenutno zagotovljena operacijska sistema Ubuntu in Fedora.
Uporabniki lahko Linux odslej namestijo tudi na računalniške sisteme, ki so bili pripravljeni izključno za Windows 8.
Uporabniki lahko Linux odslej namestijo tudi na računalniške sisteme, ki so bili pripravljeni izključno za Windows 8.

S prihodom Microsoftovega operacijskega sistema Windows 8 so se na trgu pojavile še osnovne plošče, ki so opremljene s strojno kodo UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) in varnostno funkcijo SecureBoot. Njuno poslanstvo je varovanje operacijskega sistema Windows 8 pred delovanjem škodljivih programskih kod in nedovoljenimi spremembami sistemskih datotek. Varnostna funkcija SecureBoot namreč dovoljuje zagon zgolj tistih operacijskih sistemov, katerih zagonska slika je podpisana z ustreznim digitalnim ključem.

Možnost uporabe varnostne funkcije SecureBoot so pred kratkim končno pridobili še uporabniki distribucij odprtokodnega operacijskega sistema Linux, saj je organizacija Linux Foundation od Microsofta pridobila digitalni žig za strojno kodo UEFI. S tem so uporabniki pridobili možnost namestitve distribucije Linuxa na računalniške sisteme, ki so bili pripravljeni izključno za Windows 8. Podporo za strojno kodo trenutno imata operacijska sistema Ubuntu in Fedora, kmalu pa bo ta na voljo še za preostale vodilne distribucije Linuxa.

Več informacij o možnosti poganjanja odprtokodnega operacijskega sistema Linux na računalnikih s strojno kodo UEFI je na voljo na spletni strani http://goo.gl/ssyRV. V primeru težav se po pomoč in nasvete lahko zatečete na Forum Računalniških novic (http://goo.gl/bBIpG).

Vas zanima več iz te teme?
Linux operacijski sistem

Prijavi napako v članku