Računalništvo, telefonija
08.06.2020 08:05

Deli z drugimi:

Share

Letos zgolj en prenosnik s tehnologijo AMD SmartShift

Napredno tehnologijo AMD SmartShift bo sprva podpiral le prenosni računalnik Dell G5 15 SE.
Napredno tehnologijo AMD SmartShift bo sprva podpiral le prenosni računalnik Dell G5 15 SE.

Nedavno smo poročali o novih procesorjih AMD, ki bodo kmalu preplavili trg osebnih računalnikov. Tu seveda govorimo o procesorjih AMD Ryzen 4000, ki bodo temelji na osnovi zgradbe Zen 3 in bodo izdelani s pomočjo izboljšane 7-nanometrske tehnologije, natančneje »7nm + EUV«. Za poganjanje grafičnih vsebin bo še vedno uporabljena grafična kartica Vega in ne novejša Navi, ki je v osnovi nekoliko boljša, a še vedno odlično. Kljub temu bo grafično jedro bogatejše za tehnologijo VNC (Video Core Next) 2.0, medtem ko te tehnologije ne bomo našli v procesorjih z grafično sredico Picasso.

Procesorji AMD Ryzen 4000 bodo s sabo prinesli bogato paleto nove tehnologije, med vsemi pa bo izstopala tehnologija AMD SmartShift. Ta tehnologija bo namreč poskrbela za to, da bo računalniški sistem samodejno preklapljal med vgrajeno grafično kartico in namenskim grafičnim jedrom v prenosnem računalniku. To v praksi pomeni, da bo poraba električne energije bistveno nižja, kar bo seveda pripomoglo k precej daljši avtonomiji delovanja.

V letošnjem leti naj bi napredno tehnologijo AMD SmartShift procesorjev AMD Ryzen 4000 podpiral zgolj en prenosnik. Tu bo šlo za prenosni računalnik Dell G5 15 SE, ki bo seveda namenjen najzahtevnejšim uporabnikom. Večpodrobnosti o strojni opremi novega prenosnega računalnika, pa naj bi podjetje Dell razkrilo še pred pričetkom jeseni. Preostali prenosni računalniki opremljeni z napredno tehnologijo AMD SmartShift pa bodo na voljo šele v teku leta 2021.


Prijavi napako v članku