Računalništvo, telefonija
15.11.2014 11:44
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Leteče reševalno vozilo

Leteče reševalno vozilo
Leteče reševalno vozilo

Droni se letošnje leto v novicah pojavljajo skoraj vsak dan. V večini primerov gre za opis zabavnih aktivnosti, ki jih uporabniki z njimi počnejo. A na vsake toliko časa se prikaže njihov resnični potencial, ki lahko korenito spremeni način našega vsakdanjega življenja.

Tak primer je uporaba letečih dronov v primerih nujno potrebne zdravstvene pomoči. Študent iz Belgije je namreč razvil prototip letečega zdravstvenega vozila, ki se lahko hitro odzove na klic v sili in na kraj nesreče prispe bistveno hitreje kot klasično zdravstveno vozilo, ki se spopada s prometom na cesti. Dron lahko potuje s hitrostjo do 100 kilometrov na uro in z navigacijo GPS samodejno izničuje smer vetra ter prilagaja smer leta tako, da se proti cilju pomika po najkrajši možni poti.

Poleg hitrejšega prispetja na kraj nesreče vsebuje dron tri ključne sestavne dele, ki lahko nekomu rešijo življenje. Prvi je defibrilator, ki je vgrajen v trup drona. Mimoidoči posamezniki lahko pacientu pomagajo tako, da položijo defibrilator na pacienta in mu z električnimi šoki poizkušajo rešiti življenje. Ključna pri tem pa sta vgrajena kamera in zvočni sistem. Dron je namreč neposredno povezan z zdravnikom, ki lahko na videoposnetku spremlja dogajanje in posameznika, ki pomaga pacientu na kraju nesreče, usmerja.

V tem trenutku leteče drone pestijo številne težave, ki so med drugim povezane z obstoječo zakonodajo. Veliko držav namreč še ne dovoli komericalnih poletov z droni. Eden izmed razlogov je tudi pomanjkanje sistema zračne kontrole, ki bi preprečeval medsebojne trke med droni in trke dronov z objekti, kot so hiše, drevesa in podobno. Vendar je zgolj vprašanje časa, kdaj se bodo našle ustrezne rešitve, ki bodo omogočale, da droni spremenijo naša življenja.


Prijavi napako v članku