Računalništvo, telefonija
07.11.2014 18:36

Deli z drugimi:

Share

Lenovo vsako sekundo prodal skoraj pet naprav

Družba Lenovo nadaljuje z odličnim poslovanjem. V drugem poslovnem četrtletju 2014/2015, ki se je za podjetje končalo konec septembra, je družba ustvarila za 10,5 milijarde ameriških dolarjev prihodkov oziroma 7 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Lenovo je ob tem ustvaril za 329 milijonov ameriških dolarjev dobička (pred obdavčitvijo) in postavil nov prodajni rekord. Podjetje je po svetu prodalo kar 35,6 milijonov pametnih telefonov, računalnikov in tablic – skoraj 5 naprav vsako sekundo.
Lenovo number 1
Lenovo number 1

Z odlično zastavljeno strategijo Lenovo nadaljuje z rastjo poslovanja in dobičkonosnosti, hkrati pa veliko vlaga v prihodnost. V zadnjih dveh letih je podjetje zgradilo globalno poslovanje, vstopilo na trg mobilnih naprav ter postavilo temelje za mobilni ekosistem in storitve računalništva iz oblaka. Mobilne naprave in rešitve danes predstavljajo 15 odstotkov vseh prihodkov družbe (pred tremi leti le 4 odstotke), spletna aplikacijska tržnica Lenovo App Store pa dnevno beleži več kot 30 milijonov prenosov aplikacij, kar je dvakrat več kot lansko leto. Podjetje je močno okrepilo tudi svojo ponudbo v poslovnem segmentu rešitev, saj od septembra nudi novo generacijo strežnikov ThinkServer, ta segment prav tako beleži strmo, 35-odstotno rast obsega prodaje na letni ravni.

“Za družbo Lenovo je znova odlično četrtletje. Skoraj 20-odstotni tržni delež v svetu računalnikov nas postavlja na prvo mesto med proizvajalci računalnikov in tudi širše – prvič smo vodilni v kategoriji proizvajalcev računalnikov in tablic. Maja zastavljen dveletni načrt smo uresničili v le dveh četrtletjih. Uspešno smo zaključili nakup podjetja Motorola Mobility in IBMovega oddelka strežnikov x86. Na obeh področjih smo številka tri, a merimo višje,” je povedal izvršni direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing.

Da resnično obvlada razvoj poslovanja v t. i. dobi PC+, Lenovo dokazuje z novim dosežkom. Podjetje je z globalnim 14,1-odstotnim deležem v prodaji računalnikov in tablic največji proizvajalec teh naprav, v obravnavanem četrtletju pa je Lenovo prodal kar tri milijone tablic, kar je 30,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Odlično so šli v promet tudi računalniki, katerih globalni tržni delež je dosegel 19,7 odstotka, ter pametni telefoni (letna rast 38%). Vključujoč prodajne številke družbe Motorola je danes Lenovo tretji največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu.

V drugem četrtletju poslovnega leta 2014/2015 je Lenovo ustvaril 365 ameriških dolarjev dobička (+29%) ob 13,9-odstotni marži.

V regiji EMEA je prodaja izdelkov Lenovo v drugem poslovnem četrtletju 2014/2015 zabeležila 33-odstotno rast ob treh milijardah ameriških dolarjev prihodkov, družba pa je v regiji dosegla rekordni 19,3-odstotni tržni delež. Lenovo je vodilni proizvajalec računalnikov v 16-ih državah regije EMEA in se je še bolj utrdil na drugem mestu v regiji.

V omenjenem četrtletju so Lenovu največ prihodkov ustvarili prenosni računalniki, saj je bil njihov delež med vsemi prihodki kar 52-odstoten. Ob prodaji prenosnih računalnikov vredni 5,5 milijarde dolarjev, je podjetje doseglo 21-odstotni globalni delež v svetu prenosnikov. Prodaja namiznih računalnikov je v omenjenem četrtletju zabeležila 6,4-odstotno rast. Ta segment naprav je Lenovu ustvaril tri milijarde dolarjev prihodkov oziroma 29 odstotkov vseh prihodkov družbe. Oddelek mobilnih naprav je v primerjavi z lanskim izjemnim četrtletjem sicer nazadoval za 6 odstotkov, a so prihodki v višini 1,4 milijarde dolarjev v skupno vrečo prispevali 13 odstotkov denarja. Rast so beležili predvsem pametni telefoni (+38%), ki so danes naprodaj že v 45 državah po svetu.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Za več informacij so vam na voljo pri LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Francois Bornibus bo novi predsednik regije EMEA v Lenovu

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ONEDRONE d.o.o.

Cesta Andreja Bitenca 36, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 041 688 150

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več

TISKARNA SILVECO

Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667