Računalništvo, telefonija
14.02.2014 13:29

Deli z drugimi:

Share

Lenovo vsako sekundo proda 5 naprav

Družba Lenovo nadaljuje odlično poslovanje. V tretjem fiskalnem četrtletju, ki se je za podjetje zaključilo konec decembra lani, je družba ustvarila 10,8 milijarde ameriških dolarjev prihodkov oziroma 15 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. Zaslužek pred obdavčitvijo se je povečal za 30 odstotkov in je znašal 321 milijonov ameriških dolarjev. Podjetje je trgovcem razposlalo kar 32,6 milijona naprav in v omenjenem četrtletju doseglo izjemen uspeh – vsako sekundo se je po svetu prodalo 5 Lenovo naprav.
Lenovo vsako sekundo proda 5 naprav
Lenovo vsako sekundo proda 5 naprav

Družba Lenovo je brez dvoma največji proizvajalec računalnikov na svetu, saj je zabeležila najvišji četrtletni globalni tržni delež doslej. Ta po poročilih analitskih hiš Gartner in IDC za zadnje četrtletje 2013 znaša 18,5 odstotka, kar je 2,4-odstotne točke več kot v primerljivem lanskem obdobju. Rekordne tržne deleže je Lenovo, ki je številka ena na petih od sedmih največjih trgov na svetu, zabeležil v regijah EMEA, Azija Pacifik ter na Kitajskem. Lenovo je tako že 19. četrtletje zapored rastel hitreje od povprečja globalnega trga, v omenjenem četrtletju kar za 14 odstotnih točk.

V tretjem letošnjem poslovnem četrtletju je Lenovo prodal 15,3 milijona računalnikov, zelo dobro pa so uporabniki sprejeli tudi tablice in pametne telefone (17,3 milijona naprav), saj segment mobilnih in v internet povezanih naprav dosega že 16 odstotkov skupnih prihodkov družbe. Lenovo je danes četrti največji proizvajalec mobilnih telefonov, s 47-odstotno letno rastjo pa osvaja številne nove trge. V zadnjem četrtletju je Lenovo po svetu prodal 3,4 milijona tablic in lansko prodajo v obravnavanem četrtletju presegel za več kot trikrat. Še posebej dobro je bila med uporabniki sprejeta vsestranska tablica Yoga Tablet.

“Za Lenovom je še eno rekordno obdobje, saj je družba ustvarila rekordno visoke vrednosti prihodkov in dobička. Verjamem, da bomo s takšnim tempom nadaljevali tudi v prihodnje in še okrepili naše poslovanje v t. i. obdobju PC plus. Zadnja odmevna nakupa strežniškega oddelka x86 družbe IBM ter Motorola Mobility se odlično skladata z našo strategijo rasti in trajnostnega razvoja poslovanja,” je povedal izvršni direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing.

Podjetje je v drugem letošnjem fiskalnem četrtletju ustvarilo 1,36 milijarde dolarjev dobička pred obdavčitvijo (15-odstotna letna rast), pri čemer je bruto marža znašala 12,6 odstotka.

V regiji EMEA je prodaja izdelkov Lenovo v drugem poslovnem četrtletju družbe zabeležila 25-odstotno rast. Regija EMEA sicer predstavlja 27 odstotkov celotne prodaje družbe Lenovo, pri čemer je Lenovo številka ena v enajstih državah te regije in je z rastjo poslovanja (ta je bila 33 odstotnih točk boljša od regijskega povprečja) še utrdil svoje drugo mesto v širši regiji EMEA. Odlične prodaje so bile deležne predvsem tablice, ki so lanski rezultat presegle za skoraj 450 odstotkov.

V prvem poslovnem četrtletju družbe Lenovo so največ zaslužka ustvarili prenosni računalniki, saj je bil njihov delež med vsemi prihodki kar 50-odstoten. Kljub nazadovanju računalniške industrije za 6,3 odstotka na letni ravni, je Lenovo dosegel 11-odstotno rast in v omenjenem četrtletju prodal za 5,4 milijarde dolarjev računalnikov.

Prodaja namiznih računalnikov je v četrtletju zabeležila 9,1-odstotno rast in dosegla 18-odstotni globalni tržni delež. Kljub svetovnemu padcu prodaje namiznih računalnikov za tri odstotke na letni ravni je ta segment naprav ustvaril 3,2 milijarde dolarjev prihodkov oziroma 29 odstotkov vseh prihodkov družbe.

Zvezde prodaje ostajajo pametni telefoni in tablice, saj je oddelek mobilnih internetnih naprav za digitalni dom (MIDH) dosegel izjemno, kar 73-odstotno letno rast. S prihodki v višini 1,7 milijarde dolarjev je v skupno vrečo prispeval 16 odstotkov.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Za več informacij so vam na voljo pri LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Francois Bornibus bo novi predsednik regije EMEA v Lenovu

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Genis svojim partnerjem zagotavlja vrhunske storitve in informacijske rešitve za podporo pri optimizaciji poslovanja ter uvajanju novih poslovnih in vodstvenih modelov. Danes je podjetje ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več