Računalništvo, telefonija
04.04.2008 08:40

Deli z drugimi:

Share

Lenovo računalnik iz reciklirane plastike in “zlati” monitor

Zaveza Lenova, da postane in ostane vodilno podjetje na področju zelenega računalništva, se uresničuje. Podjetje s svojimi rešitvami zaseda najvišja mesta na vseh lestvicah, povezanih z varčnimi in okolju prijaznimi tehnološkimi rešitvami, kot so EPEAT, GREENGUARD in Greenpeace.

Očitna prevlada Lenova se razkrije ob pogledu na seznam EPEAT-ovih “zlatih” nagrajencev v kategoriji računalniških monitorjev. Z 20-palčnim novincem Lenovo ThinkVision L200p Wide se je namreč število monitorjev z EPEAT zlatim priznanjem zvišalo na 10, ti monitorji pa so trenutno edini, ki ustrezajo najzahtevnejšim kriterijem omenjene lestvice. Da so tudi veliki monitorji lahko varčni, je že lansko leto dokazal prav Lenovo z modelom ThinkVision L220x Wide, ki je kot prvi 22-palčni monitor prejel zlato značko. Da posamezen izdelek ali program proizvajalca pridobi zlato oznako EPEAT, mora zadostiti vsaj 23 obveznim merilom (ter vsaj 75 odstotkom dodatnih kriterijev), med katerimi najdemo odsotnost okolju škodljivih materialov, obstojnost izdelka, izjemno varčnost z energijo, razgradljivost materialov in druge.

Osebni računalniki so v računalniški industriji največji onesnaževalci okolja. Zato veljajo zanje še posebej strogi kriteriji. Z zlatim znakom EPEAT se lahko pohvalita dva modela Lenovo ThinkCentre. Modelu A61 se je marca pridružil še model M57/M57P “Eco”. Gre za majhen namizni računalnik, ki ima vgrajene najnovejše okoljevarstvene in energetsko učinkovite rešitve podjetja Lenovo in je prvi izdelek, ki je izdelan iz recikliranih plastičnih materialov. Poleg zlate oznake EPEAT ter certifikata Energy Star 4.0 je ThinkCentre M57/M57P prejel tudi certifikat emisijske neoporečnosti GREENGUARD.

Prizadevanje podjetja Lenovo je opazila tudi organizacija Greenpeace. V svojem marčevskem pregledu stanja na področju računalništva je Lenovo uvrstila v sam vrh ozaveščenih podjetij in pohvalila njegova prizadevanja na področju odgovornega računalništva. Lenovo izdelki se lahko pohvalijo z zelo nizko ali celo nično vsebnostjo okolju škodljivih gradnikov, proizvajalec pa je zelo dobro poskrbel tudi za reciklažo svojih izdelkov.


Prijavi napako v članku