Facebook
22.09.2011 06:10

Deli z drugimi:

Share

Lažni videoposnetki preplavili družbeno omrežje Facebook

Uporabniki družbenega omrežja Facebook so prava mala malica za prekaljene spletne kriminalce!
Uporabniki družbenega omrežja Facebook so prava mala malica za prekaljene spletne kriminalce!

Veliko uporabnikov Facebooka nima niti osnovnega znanja s področja informacijske varnosti. Zaradi tega je največje družbeno omrežje pravi raj za spletne kriminalce. To se je ponovno pokazalo pred kratkim, ko so nepridipravi pričeli okuževati računalniške sisteme uporabnikov z lažnimi videoposnetki. Tu gre za posnetke, ki jih spremljajo komentarji, kot je na primer »ime kontakta ter nisem verjel, da si lahko storil kaj takega«.

Čeprav tu gre za že videno tehniko napada na ljudi, je spletnim kriminalcem na ta način že uspelo okužiti na tisoče uporabnikov. Lažni videoposnetek je namreč v resnici zelo nevarna škodljiva programska koda. Če se uporabnik z njo okuži, ji ta podzavestno pomaga, da se »razpase« na celoten seznam uporabnikov. Mnogi strokovnjaki so celo prepričani, da zlonamerna koda v operacijskem sistemu odpre stranska vrata. Ta bodo spletni kriminalci v bližnji prihodnosti skoraj zagotovo uporabili za druge oblike zlonamernih aktivnosti.

Ker je na družbenem omrežju Facebook okuženih že okoli 15-odstotkov videoposnetkov, dodatna previdnost seveda ne bo odveč. Lažne videoposnetke najlažje prepoznamo po tem, da so ti nekoliko manjši od tistih, ki so »uvoženi« iz spletnega portala YouTube. Poleg tega ti videoposnetki nimajo gumba za predvajanje. Pogosto jih spremljajo še sporočila, ki uporabnike Facebooka napeljujejo k temu, da nanj kliknejo. Zelo priporočljivo je še, da imamo na računalniku nameščen posodobljen protivirusni program, najnovejšo različico spletnega brskalnika in vse varnostne popravke za operacijski sistem.


Prijavi napako v članku