Računalništvo, telefonija
24.04.2013 11:20
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Lažni tvit ZDA pognal v paniko in znižal borzne tečaje

Ameriški finančniki so pred kratkim panično reagirali na lažni tvit, da je v Beli hiši prišlo do eksplozije in da je bil v njej ranjen ameriški predsednik Barack Obama. Zaradi neslane šale je borzni tečaj Dow Jones v trenutku izgubil 128 točk.
Vsako obvestilo objavljeno na spletu ni nujno tudi resnično!
Vsako obvestilo objavljeno na spletu ni nujno tudi resnično!

Nedavni primer iz Združenih držav Amerike je pokazal, da ne gre verjeti vsemu, kar se pojavi na svetovnem spletu, saj je resnica lahko precej drugačna. Ameriški finančniki so namreč pred kratkim panično reagirali na lažni tvit, da je v Beli hiši prišlo do eksplozije in da je bil v njej ranjen ameriški predsednik Barack Obama, kar je povzročilo, da je borzni tečaj Dow Jones na Wall Streetu v trenutku izgubil 128 točk. Neslano šalo so si privoščili hekerji, ki so zaradi slabe zašite prevzeli nadzor nad uporabniškim računom ameriške tiskovne agencije AP na priljubljenem družbenem omrežju Twitter.

Takoj po objavi lažnega tvita so borzniki prejeli elektronsko sporočilo na pametni mobilni telefon in novica se je razširila kot požar. Na srečo so upravljavci uporabniškega računa ameriške agencija AP lažni tvit takoj opazili in nemudoma vse takoj zanikali. Zaradi panične reakcije borznikov se je odzvala celo Bela hiša, ki je potrdila, da do eksplozije ni prišlo ter da je ameriški predsednik živ in zdrav. Čeprav so Američani še vedno v šoku zaradi napada v cilju bostonskega maratona, bi morali biti ameriški borzniki (in vsi ostali uporabniki svetovnega spleta) vseeno bolj kritični do tega, kar preberejo na družabnem omrežju Twitter.


Prijavi napako v članku