Računalništvo, telefonija
15.01.2010 11:12
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Lanska prodaja računalnikov nad pričakovanji

V lanskem letu je največjo rast prodaje zabeležilo podjetje Acer!
V lanskem letu je največjo rast prodaje zabeležilo podjetje Acer!

Svetovno priznana svetovalna hiša na področju raziskovanja in analiziranja informacijske tehnologije IDC je objavila podatke o prodaji sestavljenih računalnikov v lanskem letu. Čeprav je v lanskem letu divjala huda gospodarska in finančna kriza, so računalniška podjetja skupno prodala za kar 2,3 odstotkov več računalniških sistemov kot v letu 2008.

Zdaleč največ povpraševanja po osebnih in prenosnih računalnikih je bilo v zadnjem tromesečju, ko je na trg prispel težko pričakovani Microsoftov operacijski sistem Windows 7. Prodaja v zadnjih treh mesecih lanskega leta je bila namreč za kar dobrih 15 odstotkov višja kot v enakem obdobju lani.

Največjo rast prodaje osebnih in prenosnih računalnikov je v lanskem letu zabeležilo podjetje Acer (22,3 odstotkov), drugo mesto pa je z 15,7 odsotnim porastom prodaje zasedla Toshiba. Odlično sta se odrezali tudi podjetji Lenovo in HP, ki sta zabeležili 13,8 odstotno oziroma 10,4 odstotno rast.

Porast prodaje podjetje IDC pripisuje neizprosnemu boju med svetovnimi proizvajalci računalniških komponent, ki neprestano znižujejo cene svojim izdelkom in si s tem odpirajo vrata na tržišča držav v razvoju. Analitiki za letošnje leto napovedujejo še višjo rast prodaje prenosnih in osebnih računalnikov.


Prijavi napako v članku