Računalništvo, telefonija
10.06.2020 13:28
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kupujete nov monitor? Na kaj morate paziti?

Če morda kupujete nov monitor in ne veste, kako bi se zadeve lotili – niste edini. Zato je tu nekaj nasvetov, s pomočjo katerih se boste lažje in bolje odločili.
Monitor HP 27w
Monitor HP 27w

Rabljeno, outlet ali novo

Razmislek o novem ali rabljenem monitorju je povsem na mestu. Rabljeni monitorji niso novi, to vemo, pa vendar – kaj, če kupite preverjen rabljen in zelo kakovosten monitor, ki ga dobite veliko ceneje od novega? Povedano drugače. Za manj denarja dobite več.

Rabljeni monitorji v spletni trgovini PoceniPC.com so povečini business kvalitete, ki se navadno na tržišču pojavijo le zaradi lizing pogodb, ki zavezujejo velika tuja podjetja, da opremo po določenem obdobju zamenjajo. Delujejo brezhibno, saj so pregledani in preizkušeni, zanje pa jamčijo z enoletno garancijo.

Rabljeni monitorji business kvalitete so kljub morebitnim manjšim praskam na ohišju izjemno trpežni in zmogljivi. Primerni so tudi za daljšo uporabo, saj so iz poslovne linije priznanih blagovnih znamk.

Tako imenovano outlet kategorijo pa predstavljajo monitorji, ki so bili razstavni eksponati ali neprodane zaloge ali sejemski artikli ali artikli z odprto embalažo. So nerabljeni artikli, ki pa imajo 20–30 % nižjo ceno od novih. Znaki uporabe pri takšnih monitorjih niso vidni, ker pravzaprav nikoli niso bili v dejanski uporabi. Outlet monitorji imajo tovarniško 12-mesečno garancijo. Kdo torej sploh še potrebuje nov monitor?

Na kaj pa morate biti pozorni pri nakupu?


Preglejte priključke

Zelo pomembno je, da najprej pregledate priključke vašega računalnika. Vhodi na novem monitorju morajo biti z njimi kompatibilni, saj vam v nasprotnem primeru monitor ne bo v nikakršno pomoč.

Najbolj pogosti video priključki so VGA, HDMI in DVI. Najbolje je kupiti monitor, ki ima vhode, združljive z računalnikom. Je pa možno med temi priključki namestiti adapter, ki omogoča povezovanje, če sta priključka na monitorju in na računalniku različna.

Matrika oziroma panel

Izbirali boste med TN in IPS. Se sprašujete, kaj za vraga je zdaj to? Oboje sta vrsti panela monitorja (TN – Twisted Nematic, IPS – In-Plane Switching).

  • Glavna prednost TN panela je vrhunski odzivni čas, poleg tega je bolj varčen in praviloma cenejši. Minus je slabša kakovost barvnih podob, poleg tega TN panel popači sliko pri gledanju pod večjim kotom.
  • IPS paneli imajo širok vidni kot in reprodukcijo barv in so tako rekoč nasprotje TN panelom. To je pomembno pri večjih zaslonih. IPS paneli so bistveno dražji in imajo slabši odzivni čas.

TN paneli so idealni za gamerje, IPS za gledanje multimedijskih vsebin, za umetnike, ustvarjalce ali za delo v pisarni.

Kako velik monitor potrebujem?

Če niste gamerji ali se profesionalno ne ukvarjate z grafičnim materialom, bo ločljivost 1920 x 1080 (1080p) za vas čisto dovolj. To je trenutno tudi najbolj pogosta ločljivost monitorjev.

Razdalja, s katere bomo monitor gledali, je zelo pomemben podatek, posebej pri večjih monitorjih. Velikost zaslona in ločljivost gresta z roko v roki. Zaslon ločljivosti 1080p bo z določene razdalje izgledal enako kot tisti s 720p. Pri gledanju od blizu boste seveda razliko opazili. 1080p je na primer relativno visoka ločljivost za zaslon z diagonalo 22 palcev.

Nekaj uporabnih podatkov:

  • 1920 x 1080 (1080p 16 : 9) pri 22–24 palcih – za vsestransko uporabo.
  • 2560 x 1440 (1440p 16 : 9) pri 25/27/32 palcih – za profesionalno delo z grafičnim gradivom in zahtevne računalniške igre.
  • 2560 x 1080 (1080p 21 : 9) pri 29 palcih – za hkratno delo z več okni, uživanje v filmskih uspešnicah ter igranje zahtevnih računalniških iger.
  • 3840 x 2160 (4K 16 : 9) pri 32+ palcih – za tiste, ki želijo le najboljše in si to lahko tudi privoščijo.

Hitrost osveževanja

Ljubitelji računalniških iger bodo najbolje vedeli, o čem govorimo, ko se dotaknemo hitrosti osveževanja in odzivnega časa. Standardna hitrost osveževanja ja 60 Hz, kar pa pri računalniških igrah morda ne bo dovolj za res tekoče prikazovanje. Številka pove, kolikokrat se v sekundi osveži slika na zaslonu. Če gamerji zahtevajo več (priporočeno 144 Hz ali kar 240 Hz), pa bi moralo biti 60 Hz za filme in druge vsebine več kot dovolj.

Več najdete na PoceniPC.com.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku