Računalništvo, telefonija
26.10.2021 10:00
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako varne so kripto denarnice?

Srečneži, ki so v zadnjih letih ujeli pravi kripto val, imajo sedaj drugo težavo. Po vsem trdem delu, spremljanje trga, analiziranje krivulje in čakanje na pravi trenutek, sedaj pa je ves ta trud ogrožen.

Kibernetski kriminalci so že nekaj časa na pohodu in namensko ciljajo na kripto investitorje. Mnogi si kratijo spanec, ker se bojijo, da je njihova kripto zlata jama naslednja tarča hekerjev. Kako varne so kripto denarnice? Katere vrste poznamo in katere so najbolj varne?

Od milijarderjev do začetnikov, ki so pred kratkim naredili prve korake v kripto trg, pomp okoli kriptovalut ne pojenja. Po rekordnem letu 2017 se je kripto trg za nekaj časa umiril in skorajda šel v pozabo. V zadnjem letu pa je zopet presegel vsak pričakovanja in število investitorjev se je pričakovano strmo povečalo. Tudi kriminalci želijo kos pogače. Sodeč po raziskavi podjetja Barracuda je vsaj 7000 uporabnikov med oktobrom 2020 in marcem 2021 izgubilo več kot 80 milijonov dolarjev zaradi kripto prevar, kar je 1000 % več kot pred letom dni.

Blockchain hekerji ne ciljajo le imetnike kriptovalut, temveč tudi kripto menjalnice, navaja podjetje Atlas VPN. Njihova študija je pokazala, da je bilo leta 2020 pri 122 napadih ukradenih digitalnih sredstev v vrednosti 3,78 milijarde dolarjev.

kripto-denarnice-bitcoin-ethereum-varnost-blockchain-1

Kako kibernetski kriminalci uporabljajo kripto kot orodje za prevaro?

Digitalna oblika kriptovalut je po naravi izredno privlačna tako za investitorje kot kriminalce. Gre za decentralizirane valute, ki se ne držijo običajnih predpisov, zato so kriptovalute postala varnejša izbira za nepridiprave. Hekerji uporabljajo Bitcoin za plačilo pri izsiljevanju, kjer trdijo, da imajo v lasti sporen posnetek ali informacije, ki bodo objavljeni, če žrtev ne plača. Hekerji, ki uspejo ukrasti večjo količino zaupnih podatkov znanega podjetja, želijo plačilo v eni izmed kriptovalut, saj jih tako težje izsledijo.

Kibernetski hekerji se še vedno poslužujejo phishing sporočil, da bi naivne žrtve spodbudili k nakupu Bitcoinov ali katere koli druge valute, jih nato podarili lažnim dobrodelnim ustanovam ali celo plačali na videz verodostojen račun neznanega prodajalca.

Kaj so kripto denarnice? Kakšno raven varnosti ponujajo?

Digitalne valute, kot so Bitcoin, Ethereum ali Dogecoin, so shranjene v »denarnicah«, do katerih je mogoče dostopati z uporabo vašega zasebnega ključa oziroma varnega gesla, brez katerega lastnik kriptovalute ne more dostopati do sredstev.

Kripto denarnice shranjujejo zasebne ključe, ki uporabnikom omogočajo dostop do valut, kar jim omogoča pošiljanje in prejemanje sredstev. Naj spomnimo, da so kovanci shranjeni v blockchainu, zasebni ključ pa je potreben za odobritev prenosov teh kovancev v denarnico druge osebe.

Na voljo so različne vrste kripto denarnic, ki ustrezajo različnim zahtevam glede varnosti, zanesljivosti in dostopnosti.

Mobilne kripto denarnice so ustrezno orodje za tiste, ki aktivno trgujejo s kriptovalutami. Delujejo kot aplikacija na pametnem telefonu, shranjujejo zasebne ključe in omogočajo plačevanje, trgovanje in shranjevanje kriptovalut s telefonom.

E-denarnice ali spletne denarnice hranijo vaše zasebne ključe na strežniku, ki jih nadzoruje tretja oseba. Organizacije, ki vodijo spletno stran, lahko pridobijo dostop do vaših zasebnih ključev in tako pridobijo popoln nadzor nad vašimi sredstvi. Običajno so zaradi tega manj varne in manj priljubljene med investitorji.

Namizne denarnice hranijo zasebne ključe na trdem disku ali SSD disku v računalniku. Te so varnejše od spletnih in mobilnih denarnic, saj se za shranjevanje podatkov ni potrebno zanašati na tretjo osebo in so zaradi tega bolj odporne na vdore.

Papirna denarnica ali fizična denarnica je natisnjen kos papirja, ki vsebuje vaše zasebne ključe in QR kode, ki se uporabljajo za opravljanje transakcij s kriptovalutami. Ker ni povezana na internetno omrežje, velja za ene najbolj varnih. Po drugi strani pa ker gre za fizično denarnico, morate biti bolj pozorni na morebitno izgubo ali pa fizično krajo.

Strojna denarnica shranjuje zasebne ključe v varno fizično napravo. Je eden najboljših načinov za zaščito vaše kriptovalute. Poleg tega je imuna na računalniške viruse, zaradi česar je hekerjem skoraj nemogoče ukrasti vaše kovance. Največja nevarnost za strojne denarnice je morebitna okvara naprav, kjer so shranjene.

Kaj se zgodi z ukradenimi kriptovalutami?

Izgubljenih kripto kovancev ni mogoče povrniti in trajno zapustijo obtok. Po podatkih Cane Island Digital Research se vsako leto izgubi 4 % razpoložljivih Bitcoinov.

Ko pošiljate katero koli kriptovaluto iz ene denarnice v drugo, se od uporabnika zahteva, da vnese naslov prejemnika, ki je kombinacija številk in besed. Če digitalno sredstvo pošljete na napačen naslov, te transakcije ne morete razveljaviti.

Drugi pogost razlog za izgubljene valute je večkratni vnos napačnega gesla. Letos je na primer programer v San Franciscu prišel na naslovnice, ko je pozabil geslo do šifriranega diska, na katerem je bil shranjen Bitcoin v vrednosti 220 milijonov dolarjev. Preostala sta mu samo še dva poskusa, preden so njegovi kovanci za vedno izgubljeni.

Če imetniku ukradejo zasebni ključ, lahko napadalec prenese vso vsebino z ogrožene denarnice. V tem primeru omrežje blockchain nima nobenih posebnih varnostnih protokolov za identifikacijo roparja ali blokiranje nadaljnjih transakcij ukradenih kripto sredstev.

kripto-denarnice-bitcoin-ethereum-varnost-blockchain-4

Kripto denarnice: kako zaščititi svojo kripto naložbo?

Varnost denarnic je odvisna od tega, kako uporabnik z njimi upravlja. Največja nevarnost pri varnosti kripto denarnic je, da posameznik izgubi zasebni ključ. Spletne denarnice so najlažja za postavitev in uporabo, vendar so tudi najbolj dovzetne za napade. Eden od načinov za zaščito svoje kriptovalute je uporaba fizičnih denarnic, ki ne potrebujejo internetne povezave.

Papirnato denarnico, strojno denarnico se lahko upravlja prek namizja, telefona ali posebej oblikovane strojne opreme. Če se odločite za to vrsto denarnice, potem premislite, da bi uporabili tudi večfaktorsko avtentikacijo za dodatno zaščito vaših sredstev.

Za dodatno varnost lahko poskrbite še z nekaj osnovnimi pravili in koraki:

  • Ne hranite kriptovalut v menjalnici za daljše obdobje oziroma dlje, kot je to potrebno.
  • Če se odločite za strojno denarnico, izberite kodo PIN, ki jo je težko uganiti in nikoli ne objavite ali shranite svojega lista z unikatno 24-besedno kodo na spletu.
  • Ne hvalite se o svojih kripto dosežkih v javnosti s svojim pravim imenom ali naslovom. Čeprav ste izbrali fizične denarnice, to še ne pomeni, da ste popolnoma varni pred napadalci.
  • Zaupajte samo temu, kar vidite na zaslonu denarnice, in vedno dvakrat preverite vse podatke pred transakcijo.
  • Vedno predvidevajte, da so vaše naprave lahko kadar koli okužene ali ogrožene, zato vedno ravnajte previdno in se držite osnovnih pravil za varno rabo računalnika.

PREBERITE ŠE: Kako najbolj enostavno kupiti Bitcoin?

Za še več podobnih trikov in nasvetov obiščite našo spletno rubriko Računalništvo.

Vas zanima več iz te teme?
Bitcoin kriptovalute kripto denarnice

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več