Računalništvo, telefonija
08.12.2012 22:11

Deli z drugimi:

Share

Kriminalci z Eurograbber napadi pokradli 36 milijonov evrov!

Najvarnejši način dviga denarja je še vedno ta, da greste na banko po denar kar osebno.
Najvarnejši način dviga denarja je še vedno ta, da greste na banko po denar kar osebno.

Kibernetski kriminalci naj bi v tem letu z uporabo različice Zeus botneta in trojanskega konja imenovanega Zitmo pokradli 36 milijonov evrov od evropskih bank in bančnih uporabnikov. Oškodovanih naj bi bilo okoli 30.000 podjetij in uporabnikov mobilnega bančništva.

Kibernetski napad imenovan “Eurograbber” žal ni le še ena izmed običajnih bančnih potegavščin, temveč posega v temelje spletnega bančništva in postopke avtentifikacije uporabnika.

S številko mobilnega telefona in informacijo o platformi napadalec pošlje tekstovno sporočilo na žrtvin telefon s povezavo, kjer naj si žrtev pridobi enkripcijsko programsko opremo za napravo. Navadni uporabnik se okuži z Eurograbberjem s tem ko klikne na sumljivo povezavo, ki je lahko dodano elektronskim sporočilom (phishing) ali vsebovana v skriptah brskalnika. Namen Eurograbberja je predvsem to, da prestreže dvofazno avtentifikacijsko sporočilo, preko katerega banke komunicirajo z uporabniki. Na ta način storilec pridobi potrebne podatke, da sam (seveda s pomočjo osebnih podatkov žrtve) uporablja telefonsko-bančne storitve določenega uporabnika.

Napadi naj bi prizadeli tudi okoli 30 evropskih bank, vsaka pa naj bi bila oškodovana od 500 do 250.000 evrov. Eurograbber je tako eden prvih resnih večjih napadov na spletno bančništvo v Evropi in veliko opozorilo bankam ter uporabnikov, kako pomembna je internetna varnost in ozaveščenost. Bojimo pa se, da napad zagotovo ni poslednji in da bodo spletni kriminalci vedno našli poti do hitrega zaslužka.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710