Računalništvo, telefonija
07.08.2016 13:44
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kraja avtomobilov še nikoli ni bila enostavnejša

Kraja avtomobilov še nikoli ni bila enostavnejša, saj za to potrebujemo le prenosnik in ukradeno bazo podatkov.
Kraja avtomobilov še nikoli ni bila enostavnejša, saj za to potrebujemo le prenosnik in ukradeno bazo podatkov.

Računalništvo v zadnjih letih vse bolj prodira tudi na področje avtomobilske industrije. Sodobni avtomobili namreč že dolgo niso več zgolj kup železja na štirih kolesih, ampak se tako v njihovi notranjosti kot zunanjosti nahajajo številne napredne tehnologije, ki vožnjo delajo vse bolj udobno in varno. Ker pa jim programerji pri razvoju programske opreme ne posvečajo zadosti pozornosti glede varnosti, to seveda s pridom izkoriščajo nepridipravi.

Nedavni primer iz Združenih držav Amerike je pokazal, da je kraja sodobnih avtomobilov mogoča že, če razpolagamo s prenosnim računalnikom in ukradeno bazo podatkov. S pomočjo slednjih sta namreč dva nepridiprava z uporabo številke šasije izdelala generični ključ in z njimi uspešno kradla avtomobile blagovne znamke Jeep. Na ta način je nepridipravom skupno uspelo ukrasti več kot 30 avtomobilov, žrtev kraje pa je po vsej verjetnosti precej ceč.

Izdelovalec avtomobilov Jeep, podjetje Chrysler, je priznalo, da je bilo od novembra lanskega leta na ta način ukradenih že več kot 100 avtomobilov, in to zgolj na območju Houstona v zvezni državi Texas. Na žalost lastniki avtomobilov tu ne morejo narediti kaj veliko, saj je krivda v celoti na strani proizvajalca avtomobilov. Tu bi jim morda prav prišla kljuka za zaklepanje volana, a kaj ko je ta sila nepraktična in med mnogimi vozniki sila nepriljubljena.

Ameriška policija je objavila videoposnetek enega izmed tatov med krajo avtomobila blagovne znamke Jeep, ki je na voljo za ogled spodaj, oziroma na spletni povezavi bit.ly/Chrysler-Jeep-RN.


Prijavi napako v članku