Operacijski sistemi
09.08.2012 10:07

Deli z drugimi:

Share

Konec mokrih sanj za uporabnike Applovih računalnikov

Varnost Applovih računalniških sistemov postaja vse bolj primerljiva z Windowsi!
Varnost Applovih računalniških sistemov postaja vse bolj primerljiva z Windowsi!

Brezskrbni časi za uporabnike računalnikov Apple so definitivno mimo. In to že kakšno leto ali dve. Zaradi priljubljenosti med uporabniki je operacijski sistem OS X postal zelo priljubljena tarča spletnih nepridipravov. Zadnje raziskave so pokazale, da se je del uporabnikov Applovih računalnikov vendarle zbudil, saj so na računalnike že namestili protivirusne rešitve. Kljub temu je še veliko takih, ki še vedno sanjarijo o neranljivosti sistema OS X.

Največja okužba Applovih računalniških sistemov doslej se je zgodila v lanskem letu. Škodljiva programska koda OSX/Flashback.K, ki je izkoriščala ranljivost v programskem jeziku Java SE6, je tako rekoč čez noč okužila več kot 600-tisoč računalnikov. Podjetje iz Cupertina je ranljivost odpravilo šele nekaj mesecev za tem, ko je bila ta nared za uporabnike Oken.

Zavedanje uporabnikov v tistem času še ni bilo na dovolj visoki ravni. Brezplačna protivirusna rešitev Sophos Anti-Virus for Mac Home Edition je bila na primer nameščena le na 2,7-odstotkih računalnikov Mac oziroma je bil z njo opremljen en računalnik na 36. In to kljub temu, da je v lanskem letu bilo kar 75-odstotkov vseh zlonamernih programov za OS X povezanih s škodljivo programsko kodo Flashback, imenovano tudi Flshplyr.

Nepridipravi v zadnjem času škodljive programske kode za operacijski sistem OS X pridno skrivajo predvsem v lažne protivirusne programe in video kodeke. Vsak teden se z njimi, verjeti ali ne, okuži na tisoče uporabnikov. Trenutno najnevarnejša škodljiva koda za Applove računalnike se »skriva« celo v Wordovih dokumentih. Ta ob zagona zajema tako avdio kot video posnetke in jih pošilja na oddaljeno lokacijo. Ker večina uporabnikov Applovih računalnikov še vedno ne uporablja protivirusne zaščite, specialisti za informacijsko varnost verjamejo, da bodo ti prej ali slej postali žrtev spletnih napadalcev.

Da v bližnji prihodnosti ne bi tudi vi postali žrtev škodljivih programskih kod, vam priporočamo, da čimprej posodobite operacijski sistem, namestite protivirusno zaščito (na primer Sophos Anti-Virus for Mac Home Edition) in pomembne datoteke šifrirate z uporabo programa FileVault 2. Poleg tega ne prenašajte in nameščajte datotek, ki jih najdete na bolj ali manj zaupanja vrednih spletnih straneh. Seveda velja tu upoštevati tudi pravilo, da se ne odpira priponk, ki jih pošiljajo nam neznani pošiljatelji. Če boste upoštevali te preproste nasvete, se boste izognili marsikateri spletni nevarnosti. S tem pa boste posledično privarčevali tako na času in denarju kot na »živcih«.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku