Računalništvo, telefonija
15.07.2017 14:33
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Končno razkrito, kdo je kriv za upad prodaje osebnih računalnikov!

Glavni krivci za upad prodaje računalnikov so proizvajalci sestavnih delov zanje!
Glavni krivci za upad prodaje računalnikov so proizvajalci sestavnih delov zanje!

Nedavna raziskava analitske hiše Gartner je pokazala, da so namizni in prenosni računalniki ponovno izgubili precejšen tržni delež. V drugem četrtletju letošnjega leta se je namreč na svetovni ravni povpraševanje po osebnih računalnikih zmanjšalo med 3,3 odstotki in 4,3 odstotki. Pri vsem tem pa je zanimivo to, da da razlogi za manjše povpraševanje tičijo povsem nekje drugje, kot pred nekaj meseci, ko je bil upad prodaje predvsem posledica nezanimanja s strani potrošnikov.

Analiza podjetja Gartner je namreč pokazala, da so za pomanjkanje osebnih računalnikov in s tem posledično višjih cen dejansko krivi kar sami proizvajalci sestavnih delov zanje. Ti namreč ne želijo proizvesti več, kot je potrebno, pogosto pa proizvedejo celo manj od povpraševanja. Zaradi tega proizvajalci sestavnih delov dejansko umetno ustvarjajo pomanjkanje sestavnih delov na trgu, kar se trenutno pozna tudi v manjši količini končni izdelkov, ponekod celo v daljših dobavnih rokih.

Pri tem velja seveda poudariti, da vsi proizvajalci osebnih računalnikov v drugem četrtletju letošnjega leta niso zabeležili padca prodaje. Najbolj svetla izjema tu so seveda osebni računalniki Google Chromebook, saj je trgovcem uspelo povečati njihovo prodajo za kar 38 odstotkov. Ti računalniki so še posebej priljubljeni v šolstvu, vse bolj pa po njih posegajo tudi povsem običajni uporabniki iz domačega in poslovnega okolja, saj ti ponujajo odlično razmerje med ceno in kakovostjo.


Prijavi napako v članku