Računalništvo, telefonija
08.02.2018 17:33

Deli z drugimi:

Share

Končno imamo pametna očala, ki niso videti kot naprava iz Vojne zvezd

Končno imamo pametna očala, ki niso videti kot naprava iz Vojne zvezd
Končno imamo pametna očala, ki niso videti kot naprava iz Vojne zvezd

Ustavite me, če ste to že kdaj slišali. Podjetje iz Silicijeve doline se odloči, da bi bilo zelo “kul”, če bi nosili računalnike na glavah – da bi lahko videli raznorazne bolj ali manj koristen digitalne podatke okrog sebe. In ne, tokrat ne govorimo niti o Googlu, Facebooku, ali Snapchatu, temveč o Intelu. Takole na prvi pogled niti ne zgledajo tako slabo kajne? Zagotovo vidimo eno veliko prednost, in sicer za razliko ostalih pametnih očal, uporabnik z njimi ne izgleda kot kiborg iz filma Terminator.

Portal The Verge je v ponedeljek poročal o tem, da Intelova skupina “New Devices Group” (ki naj bi julija lani ukinila delovanje divizije nosjive tehnologije) potihem dela na novem projektu, ki sliši na ime Vaunt. Pametna očala, ki bodo po zadnjih napovedih na voljo za ravijalce konec tega leta.

Sprašujemo se, kako to, da se do zdaj še nihče ni spomnil, da bi zgradil pametna očala, ki zgledajo povsem običajno? Prva ovira oz. izziv, s katerim so se morali soočiti proizvajaci je, kako spraviti dovolj velik zaslon in baterijo v normalen dizajn očal. Če si predstavljamo predhodnice dotičnih očal, se verjetno spomnimo o kakšnih dimenzijah velikosti se pogovarjamo kajne? Po pisanju portala The Verge je Intelu uspelo združiti zelo človeku prijazni rdeči laser in holografski reflektor za projekcijo podob direktno na očesno mrežnico. Eden od vodilnih mož pri podjetju je napovedal, da pričakujejo 18 ur življenjse dobe baterij ob enem polnjenju. Ne glede na to velikost oz. majhnost baterije so pri Intelu zelo samozavestni.

Prav ste prebrali, Intel je izdelal očala, ki z laserjem svetijo v vaše oči. Kljub temu, da ste se ob tem verjetno zgrozili, to ni povsem nova ideja: konkurent Magic Leap je bil prvi, ki je eksperimetiral z laserjem in preojekcijo podob direktno na uporabnikovi očesni mrežnici.

Ali to pomeni, da Intel postaja pomemben akter na področju navidezne resničnosti, če tekmuje s takimi kot je Magic Leap in recimo Microsoft HoloLens? Raziskava analitičnega podjetja IDC pravi, da bomo ljudje do leta 2021 porabili približno 20 milijard dolarjev letno za tehnologiji navidezne resničnosti in virtualne resničnosti. Dejstvo je, da sta dotični tehnologiji v porastu in takšni produkti kot so predstavljena Intelova očala, lahko stanje še dodatno izboljšajo.


Prijavi napako v članku