Računalništvo, telefonija
25.05.2019 13:54

Deli z drugimi:

Share

Precej zmogljivejši komercialni kvantni računalniki kmalu med nami!

Precej zmogljivejši komercialni kvantni računalniki kmalu med nami!
Precej zmogljivejši komercialni kvantni računalniki kmalu med nami!

V zadnjem času je bilo mogoče zaslediti kar nekaj člankov o kvantnih računalnikih, ki namesto bitov uporabljajo kubite. To znatno poveča hitrost preračunavanja in količino informacij, ki jih lahko računalnik shrani. Kvantni računalniki to izvajajo s pomočjo še enega kvantnega pojava, ki se imenuje kvantna prepletenost. To seveda odpira vrata k izjemno zmogljivemu vzporednemu preračunavanju podatkov, o kakršnem danes lahko le sanjarimo.

Na tem področju so na začetku letošnjega leta odločen korak naprej naredili pri podjetju IBM, saj so kot prvi na svetu pripravili kvantni računalnik, ki ga je mogoče uporabljati tudi izven laboratorija in nedvomno predstavlja pomemben korak k komercializaciji te zanimive tehnologije. Kvantni računalniški sistem IBM Q System One ima zmogljivost 20 kubitov, določene dele sistema pa je mogoče uporabljati tudi kot klasičen strežniški sistem. Deli kvantnega računalnika so seveda izolirani od okolice in so v nadzorovanem okolju, ki je hlajen na zelo nizke temperature z namenom, da je delovanje stabilno, zanesljivo in s tem primerno za uporabo za izjemno hitro preračunavanje najzahtevnejših matematičnih operacij in umetno inteligenco.

Podjetje IBM ima na področju kvantnih računalnikov velike načrte tudi za prihodnost. Pri podjetju namreč načrtujejo, da v prihodnjih treh do petih letih ponudil v prodajo komercialni kvantni računalnik, ki naj bi imel računsko moč 58 kubitov oziroma 38 kubitov več od obstoječega sistema IBM Q System One. To v praksi pomeni, da bo novost za nekatere primere uporabe že hitrejša od klasičnih računalnikov. Novi kvantni računalnik bo vsaj sprva uporaben le za zelo ozek spekter umetne inteligence in namenskih izračunov, medtem ko bomo morali na druga področja uporabe počakati še nekaj dodatnih let.


Prijavi napako v članku