Računalništvo, telefonija
26.10.2004 12:51
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Komercialna ponudba Mobitel UMTS

Predstavniki družbe Mobitel so predstavili komercialno ponudbo Mobitel UMTS. Mobitel je 12. decembra 2003 med prvimi na svetu uvedel mobilne telekomunikacije tretje generacije. Kljub temu, da že od samega začetka delujejo omrežje, storitve in obračunski sistem, je zaradi pomanjkanja uporabniško prijaznih terminalov UMTS najprej sledilo predkomercialno delovanje Mobitel UMTS. Operater je v tem obdobju širil omrežje, razvijal storitve in preizkušal terminale UMTS, konec septembra pa je s ponudbo mobilnika UMTS Sony Ericsson Z1010 za naročnike Študentskega paketa tudi komercialno ponudil Mobitel UMTS. Prav študenti so najpogostejši obiskovalci multimedijskega portala Planet in tudi sicer najbolj dovzetni za novosti v mobilnih telekomunikacijah. Prednosti UMTS-a so tako najbolj dobrodošle prav njim: videotelefonija, bistveno hitrejši prenos podatkov (do 384 kb/s) in posledično še bolj kakovostna uporaba multimedijskih vsebin.
Storitve Mobitel UMTS je v oktobru uporabljalo že 2.588 Mobitelovih naročnikov. V povprečju uporabniki Mobitel UMTS mesečno prenesejo 16-krat več podatkov kot uporabniki druge generacije, štiri petine pa jih uporablja tudi videotelefonijo.

Prehod med uporabnike Mobitel UMTS je enostaven, saj je potrebno zamenjati le mobilnik, uporabnik lahko obdrži kartico SIM in svojo klicno številko ter izbran naročniški paket, pri čemer ostanejo cene za obstoječe storitve nespremenjene. Uporabnik mora nato le še poslati SMS z vsebino UMTS na številko 1918 in si s tem vključiti še videotelefonijo, ki je v promocijskem obdobju do nadaljnjega brezplačna.

Vsi naročniki Mobitel GSM/UMTS lahko od 28. oktobra izbirajo med dvema mobilnikoma UMTS: Sony Ericsson Z1010 ali povsem nov aparat na slovenskem trgu, Samsung SGH Z105U.


Prijavi napako v članku