Računalništvo, telefonija
04.07.2012 11:20
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Koliko nas stanejo patentne tožbe?

S patentnimi vojnami se da zelo dobro živeti!
S patentnimi vojnami se da zelo dobro živeti!

Skorajda vsak dan beremo novice o takšnih in drugačnih patentnih vojnah. Tu gre tako za kršitve na področju tehnoloških rešitev kot registriranih blagovnih znamk. V njih se dnevno zapletajo tako računalniški giganti, kot so Google, Apple in Nokia, kot tudi manjša in povsem neznana podjetja. Samo Apple je trenutno vpleteno v štiri večje patentne spore, vredne več sto milijonov evrov.

Namen patentnih sporov seveda ni toliko v tem, da bi nekdo preprečil prodajo določenega izdelka, ampak ta, da bi tožeče pri tem mastno zaslužilo in to bodisi s primerno odškodnino bodisi licenčnino. Dober primer je podjetje Microsoft. To na primer na račun Androida (ta namreč krši Microsoftove patente) zasluži kar petkrat več denarja kot z lastnim mobilnim operacijskim sistemom Windows Phone 7.

Patentne tožbe v Združenih državah Amerike seveda niso poceni. Da bi navadni smrtniki dobili vsaj občutek, koliko denarja je »vpletenega« v to, sta James Bessen in Michael Meuer z bostonske univerze opravila obsežno raziskavo. Ta je pokazala koliko denarja ameriška podjetja letno porabijo zaradi patentnih tožb. Tu so bili upoštevani tako odvetniški honorarji, odškodnine in licenčnine kot sodni stroški. V raziskavo je bilo skupno vključenih 83 podjetij.

V lanskem letu, verjeti ali ne, je 83 večjih in manjših podjetij v ZDA skupno sprožilo kar 1184 patentnih tožb. Večja podjetja so za odškodnine v posameznem sporu v povprečju plačala preračunanih 5,8-milijonov evrov, mala pa preračunan milijon evrov. Odvetniški stroški so v postopku za velika podjetja v povprečju znašali okoli preračunanih 1,2-milijona evrov, za manjša pa 333-tisoč evrov. Skupno naj bi v lanskem letu podjetja za patentne tožbe in z njimi povezanimi stroški plačala kar preračunanih 23 milijard evrov. Te stroške žal občutimo tudi potrošniki in sicer v obliki dražjih izdelkov in storitev. Zelo zanimiva študija raziskovalcev z bostonske univerze je objavljena na spletnem naslovu http://goo.gl/hN3V3.


Prijavi napako v članku