Računalništvo, telefonija
04.09.2016 12:18
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Klavrni konec za legendarni OpenOffice

Brezplačni pisarniški paket OpenOffice se po 16 letih za vedno poslavlja!
Brezplačni pisarniški paket OpenOffice se po 16 letih za vedno poslavlja!

Pred dobrimi šestimi leti je skupina programerjev, ki je skrbela za razvoj in promocijo brezplačnega pisarniškega paketa OpenOffice, ustanovila neodvisno skupnost The Document Foundation. Ker podjetje Oracle tedaj ni želelo privoliti na predlog o brezplačnem prenosu blagovne znamke OpenOffice na novo skupnost, so programerji pisarniški paket preimenovali v LibreOffice. Tega so že tedaj podprla številna vidnejša podjetja, kot so Novell, Red Hat, Canonical, Free Software Foundation in celo Google, v nekaj mesecih pa je brezplačen pisarniški paket LibreOffice dejansko že postal konkurenčen izdelek tedaj zelo priljubljenemu paketu OpenOffice.

Ker po pisarniškem paketu OpenOffice posega iz dneva v dan manj uporabnikov, je bilo seveda le še vprašanje časa, kdaj bo projekt za vedno ukinjen. Podpredsednik projekta OpenOffice je pred kratkim namreč napovedal, da je po 16 letih uspešnega delovanja prišel konec za nekdaj priljubljeni brezplačni pisarniški paket. To sicer niti ne preseneča, saj OpenOffice ni bil deležen nadgradnje že vse od oktobra lanskega leta. Zaradi tega je vse več uporabnikov zaskrbljenih nad tem, kako je z njegovo varnostjo, saj v tem obdobju ni bilo izdanega nobenega varnostnega popravka. To sicer preseneča, saj je bila varnostna ranljivost v njem odkrita že na začetku leta.

Če še vedno uporabljate pisarniški paket OpenOffice, vam priporočamo, da ga nemudoma nadomestite z enim izmed brezplačnih pisarniških paketov, ki so na voljo. Seznam brezplačnih pisarniških paketov je na voljo na spletnem naslovu http://bit.ly/Office-Free-RN.


Prijavi napako v članku