Spletni brskalniki
24.01.2013 06:09

Deli z drugimi:

Share

Kjer se kregata dva, Internet Explorer dobiček ima

Poročilo analitske hiše IDC je pokazalo, da so se uporabniki svetovnega spleta naveličali neprestanega nameščanja novih različic vodilnih brskalnikov, saj je delež Microsoftovega spletnega brskalnika Internet Explorer pričel ponovno rasti. Njegov delež se je namreč v primerjavi z lanskim letom povečal za 2,9-odstotni točki.
Uporabniki svetovnega spleta vse bolj prisegajo na Microsoftov brskalnik Internet Explorer 9.
Uporabniki svetovnega spleta vse bolj prisegajo na Microsoftov brskalnik Internet Explorer 9.

Podjetje Google in organizacija Mozilla se že več let bojujeta za prevlado na trgu brskalnikov z neprestanim izdajanjem novih različic spletnih brskalnikov Chrome in Firefox. Kot pa vse kaže so se uporabniki svetovnega spleta naveličali neprestanega nameščanja novih različic vodilnih brskalnikov, saj je delež Microsoftovega spletnega brskalnika Internet Explorer pričel ponovno rasti. Njegov delež se je namreč v primerjavi z lanskim letom povečal za 2,9-odstotni točki in trenutno znaša kar zavidljivih 54,8-odstotkov.

Analitska hiša IDC je pri analizi trga spletni brskalnikov ugotovila, da največ uporabnikov brskalnika Internet Explorer prisega na deveto različico, saj je ta dovolj stabilna in hitra za opravljanje vsakodnevnih opravil. Poleg tega Internet Explorer 9 podpira razvojno orodje Canvas in spletni standard HTML 5 ter za preračunavanje grafičnih oblik koristi moč grafične kartice.

Microsoft vse upe pričakovano polaga na brskalnik Internet Explorer 10, ki je trenutno na voljo le za uporabnike operacijskih sistemov Windows 8, kmalu pa ga bodo lahko namestili tudi uporabniki Oken 7. Njegove možnosti za uspeh niso zanemarljive, saj temelji na osnovi prenovljenega pogona za izrisovanje spletnih strani in je bil deležen precejšnjih izboljšav, in sicer tako na področju hitrosti kot podpori spletnima standardoma HTML5 in CSS3. Novost je pisana na kožo tudi tistim, ki prisegajo na spletne aplikacije, saj se IE 10 lahko pobaha s precej boljšo podporo spletnim standardom od njegovega predhodnika in je opazno hitrejši pri osveževanju strani.

Vas zanima več iz te teme?
Internet Explorer brskalnik

Prijavi napako v članku