Računalništvo, telefonija
01.06.2011 15:49
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kitajska vojska s prvo enoto za kibernetske vojne

Kitajska je pripravljena na kibernetske vojne!
Kitajska je pripravljena na kibernetske vojne!

Sodobne oblike vojskovanja ne potekajo več samo na tleh, na morju in v zraku. Vse več vojaških operacij namreč poteka tudi v virtualnem svetu oziroma na svetovnem spletu. Ker je sodobnim oblikam napadov prav tako izpostavljena Kitajska, je ta svetu predstavila svojo prvo elitno vojaško enoto za računalniško bojevanje.

Polno operativna enota Modra armada ima v svojih vrstah kar 30 visoko izurjenih hekerjev. Nekaj jih je iz vrst Ljudske osvobodilne vojske, drugi so častniki, študentje ali drugi člani družbe. Ti imajo v mezincu posebna hekerska znanja, kot so izvajanje distribuiranih napadov DDoS, iskanje stranskih vrat v programski opremi in šifrirnih mehanizmih ter izdelovanje namenskih škodljivih programskih kod.

Osrednja naloga pripadnikov vojaške enote Modra armada je varovanje informacijskega sistema kitajske vojske pred napadi tujih hekerjev. Ta se namreč vse pogosteje srečuje z izjemno nevarnimi in zahrbtnimi spletnimi napadi, ki prihajajo pretežno iz računalniških sistemov, lociranih na ozemlju ZDA. Vojaški hekerji so seveda izurjeni še za izvajanje tako imenovanih kibernetskih vojn. To ne preseneča, saj smo bili v zadnjih nekaj letih priča že trem tovrstnim vojnam.

Vojaška enota Modra armada je pred kratkim dejansko dokazala, da je kos celo najzahtevnejšim nalogam. Ta je namreč brez večjih težav opravila s simulacijo, kjer so štirikrat številčnejši hekerji poskušali kitajsko računalniško omrežje okužiti s škodljivimi programskimi kodami oziroma vanj vdreti. Kitajska se je z vojaško enoto Modra armada postavila ob rob ameriški vojski, ki je konec lanskega leta ustanovila elitno hekersko vojaško enoto United States Cyber Command. Morda ne bi bilo slabo, če bi hekersko vojaško enoto postavila še slovenska vojska.


Prijavi napako v članku