Računalništvo, telefonija
17.05.2009 16:15
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kitajska razvila lasten operacijski sisitem

Kitajska je postala velesila v kibernetskem prostoru!
Kitajska je postala velesila v kibernetskem prostoru!

Skupina kitajskih programerjev je v duhu politike zaničevanja tehnoloških dosežkov in standardov zahodnega sveta razvila lasten operacijski sistem, za katerega je svetovna javnost izvedela šele pred kratkim. Gre za operacijski sistem Kylin, katerega razvoj se je pričel že daljnega leta 2001, prve računalniške sisteme pa so z njim opremili pred dobrima dvema letoma.

Novinec naj bi bil bistveno bolj odporen na spletne napade od obstoječih rešitev, saj mu zaradi povsem lastne programske osnove običajna hekerska orodja prirejena za sisteme Linux, UNIX ali Windows ne morejo do živega. Piko na i je dodala še skupina kitajskih raziskovalcev, ki je pripravila namenski procesor. Strojna oprema naj bi bila povsem varna tako pred zunanjim fizičnim napadom kot pred samodejnimi škodljivimi programskimi kodami.

Novo potezo kitajskih strokovnjakov je slikovito opisal specialist za informacijsko varnost Kevin Coleman, ki je dejal, da Kitajska že igra šah v kibernetskem prostoru, medtem ko sta ZDA in Rusija obtičali pri Dami.


Prijavi napako v članku