Telefoni
31.03.2010 13:51
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kitajska proti Googlu tudi na področju mobilne telefonije

Google naj bi na Kitajskem ohranil le aktivnosti, povezane s spletnim oglaševanjem.
Google naj bi na Kitajskem ohranil le aktivnosti, povezane s spletnim oglaševanjem.

Kitajski vladni funkcionarji so pričeli obsežno gonjo zoper podjetje Google v trenutku, ko je računalniški gigant povsem ugasnil spletno stran Google.cn in uporabnike preusmeril na svojo stran v Hong Kongu, ki začuda ne trpi zaradi cenzure komunistične vlade. Kitajska je namreč pričela nemudoma intenzivno filtrirati iskalne vsebine iz Googlove spletne strani v Hong Kongu in ponudniku storitev mobilne telefonije China Mobile naročila, da naj takoj prekliče dogovor z računalniškim gigantom, na podlagi katerega je bil na njihovih mobilnih aparatih prednastavljen Googlov spletni iskalnik.

Ker se Google (še) ni »ustrašil« sprejetih ukrepov, so se kitajski vladni funkcionarji sedaj spravili še na njegove mobilne storitve. Medtem ko je uporabnikom mobilnikov še vedno na voljo mobilni spletni iskalnik Google (sicer s filtrom iskalnih vsebin), jim je kitajski ponudnik storitev mobilne telefonije China Mobile povsem onemogočil dostop do drugih storitev, in sicer Google Groups, Picasa, Docs, Blogger, YouTube in Sites.

Kolikor se vodilnim podjetja Google kmalu ne bo uspelo dogovoriti s predstavniki kitajske vlade, lahko računalniški gigant kmalu ostane brez 30-odstotnega tržnega deleža v deželi zmajev, ki skupno obsega kar dobrih 105 milijonov uporabnikov. Več naj bi bilo znanega še pred poletjem.


Prijavi napako v članku