Računalništvo, telefonija
12.06.2013 14:38
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kitajci imajo najhitrejšega

Kitajski računalnik Tianhe-2 trenutno velja za najzmogljivejšega, saj lahko doseže zmogljivost več kot 20 petaflopov oziroma slabe tri četrtine več od dosedanjega »prvaka«. Novost se bo seveda uporabljala za najzahtevnejše matematične izračune.
Na trenutno najzmogljivejšem superračunalniku na svetu je nameščen odprtokodni operacijski sistem Kylin Linux.
Na trenutno najzmogljivejšem superračunalniku na svetu je nameščen odprtokodni operacijski sistem Kylin Linux.

Kitajci so se na področju gradnje superračunalnikov ponovno izkazali, saj so v mestu Gvangdžov (po slovensko tudi Kanton) postavili trenutno najzmogljivejši računalniški sistem na modrem planetu. Superračunalnik Tianhe-2 je edinstven tudi po strojni plati, saj za preračunavanje podatkov uporablja 4.096 kitajskih procesorjev Galaxy FT-15, 32 tisoč Intelovih procesorjev Xeon Ivy Bridge in 48 tisoč procesorjev Xeon Phi. Kitajski superračunalnik lahko doseže zmogljivost več kot 31 petaflopov oziroma kar slabe tri četrtine več od dosedanjega »prvaka«. Novinec bi pri polni obremenitvi lahko dosegel zmogljivost vse do 50 petaflopov. Piko na i dajeta še diskovno polje kapacitete 12,4 petabajta in sistemski pomnilnik kapacitete 1,4 petabajta, na njem pa je nameščen odprtokodni operacijski sistem Kylin Linux.

Izgradnja trenutno najzmogljivejšega računalniškega sistema na modrem planetu pričakovano ni bila poceni, saj so Kitajci zanj odšteli preračunanih 220 milijonov evrov. Novost pri polni obremenitvi porabi okoli 24 megavatov električne energije (vključno s hlajenjem), kar pomeni, da bo letni strošek električne energije znašala okoli preračunanih 18 milijonov evrov. Superračunalnik Tianhe-2 se bo seveda uporabljal za najzahtevnejše matematične izračune, vključno s študijami klimatskih sprememb, za analize in simulacije delovanja strojev in materialov ter druge računsko zahtevne naloge.


Prijavi napako v članku