Obvestila podjetij
08.09.2021 22:14
Posodobljeno 1 teden nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kibernetski kriminal z digitalizacijo doživlja pravi razcvet

Po podatkih Evropske komisije so podjetja leta 2018 v primeru zlorabe podatkov utrpela povprečno za 3,5 milijona evrov škode, pri čemer je kibernetski kriminal v lanskem letu svetovnemu gospodarstvu prizadejal že 5.500 milijard evrov izgub.
INFOSEK je danes odprl svoja vrata.
INFOSEK je danes odprl svoja vrata.

O aktualnem stanju v boju proti kibernetskemu kriminalu, najboljših praksah ter ponudbi varnostnih rešitev in storitev bo govora na 19. Konferenci INFOSEK, ki se je pričela danes v Novi Gorici.

Kibernetski kriminal doživlja z vse večjo digitalizacijo pravi razcvet. Evropska Unija namreč ugotavlja, da se 20 odstotkov podjetij in organizacij dnevno srečuje s kibernetskimi napadi. Porast kibernetskih groženj in zavedanje o pomembnosti kibernetske zaščite kot ključnega gradnika zaupanja vrednega digitalnega poslovanja je eden od razlogov za še posebej visok obisk letošnje konference o informacijski varnosti INFOSEK. Na že 19. konferenco, ki se začenja danes in bo potekala v novogoriškem konferenčnem centru Perla do petka, 10. septembra, bo po napovedih organizatorja, podjetja Palsit, obiskalo več kot 500 direktorjev, vodij in strokovnjakov s področja obvladovanja tveganj, kibernetske varnosti ter poslovnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij. 

Zmožnost obrambe pred naraščajočimi kibernetskimi grožnjami bo v prihodnje krojila uspešnost Evropske unije in posameznih držav, tako njihove digitalne družbe kot tudi gospodarstva, je prepričan dr. Aleksander Šinigoj, direktor podjetja Palsit in predsednik organizacijskega odbora 19. konference INFOSEK.  

“Po podatkih evropske agencije za kibernetsko varnost izgubljajo posamezne države zaradi kibernetskega kriminala tudi do 1,6 odstotka bruto domačega proizvoda. Študije v najbolj razvitih evropskih državah kažejo strahotno škodo, ki dosega desetine milijonov evrov. Po podatkih SI-CERT-a je v Sloveniji ta škoda nižja, ampak za vsako organizacijo še vedno predstavlja ogromne izgube,” je na alarmantno stanje glede kibernetske varnosti odgovoril dr. Šinigoj.

Po podatkih nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT je povprečna vrednost prijavljenih odkupnin v primeru izsiljevalskega virusa znašala 10.000 evrov, pri vrivanju v poslovno komunikacijo pa je povprečna izguba znašala 19.000 evrov. Da gre pri kibernetski varnosti tudi za vseevropski problem, pričajo dejavnosti Evropske unije, ki bo samo v sklopu programa Digitalne Evrope kibernetski varnosti javnih uprav, organizacij in podjetij namenila 1,9 milijarde evrov. 

»Slovenske organizacije se v svojih informacijskih sistemih tako rekoč dnevno srečujejo z varnostnimi incidenti. Gre za izredno širok obseg sistemov in storitev, ki jih je treba ščititi na različne načine, za kar pa v organizacijah, razen morda največjih, običajno ni dovolj znanja,« je izpostavil dr. Šinigoj.

Konferenca INFOSEK je kot osrednji nacionalni dogodek o informacijski varnosti pomemben vir informacij in znanja o izzivih in smernicah, ki jih v današnjem vse bolj digitalnem okolju morajo obvladovati tako podjetja kot javne ustanove in državna uprava. Letos se bo v okviru konference odvilo XX predavanj, kjer bo nastopilo 113 strokovnjakov, pri čemer bodo podelili nagrade Varnostni inženir leta 2021, Varnostni produkt leta 2021 ter nagrado za življenjsko delo na področju informatike.

Več informacij o konferenci: https://www.infosek.net.

Vas zanima več iz te teme?
informacijska varnost kibernetska varnost

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PALSIT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri PALSIT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Konferenca INFOSEK, 21. - 23. 11. 2012

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PALSIT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več

GAJCOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 23 00
GAJCOM - tiskarna majic Tiskarna majic Gajcom ni običajna tiskarna. V njej se ne tiska na papir, ampak na majice, puloverje, jakne, vrečke in podobne, praktično na vse tekstilne ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 01 309 44 44
Planet GV posameznikom in podjetjem že več kot 30 let pomaga do svežih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Pridružite se jim in sezite višje. Več