11.10.2012 15:36
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kdo in zakaj je izumil tipko Esc?

Ker doslej nihče ni točno vedel, kdo in kdaj se je domislil tipke Esc, se je časopisna hiša New York Times odločila, da pride zadevi do dna. In to ji je tudi uspelo.
Le kaj bi danes brez tipke Esc?
Le kaj bi danes brez tipke Esc?

Na tipkovnici je tipka, ki jo večkrat na dan uporabimo, in sicer brez da bi vedeli, čemu pravzaprav služi. Programerji in sistemski inženirji niti ne kupijo naprave, če na njej ni omejene tipke. Govorimo o tipki Esc (Escape ali Izhod), ki nas spremlja že vse od začetka računalništva. Ker doslej nihče ni točno vedel, kdo in kdaj se je domislil tipke Esc, se je časopisna hiša New York Times odločila, da pride zadevi do dna.

Raziskava časopisne hiše New York Times je pokazala, da je oče tipke programer podjetja IBM Bob Bemer. Ta je bil leta 1960 pred velikim izzivom, saj so računalniki različnih proizvajalcev za komunikacijo uporabljali različne protokole. Da bi programerjem olajšal delo, je Bob Bemer pripravil tipko Esc. Njena vloga je bila zgolj ta, da je programerjem omogočala enostaven in hiter prehod z enega protokola na drugega.

Z razvojem računalništva so se poenotil tudi računalniški protokoli. Zaradi tega je tipka Esc pričela močno izgubljati na pomenu in uporabnosti. Ker pa je ta že bila prisotna na vseh računalniških tipkovnicah, so se na mednarodnem inštitutu za standardizacijo odločili, da bo tipka Esc prevzela vlogo posebne tipke za prekinitev že začetih aktivnosti. Tako je z leti postala ena izmed tipk, ki jo pri delu za računalnikom pritisnemo vsaj enkrat dnevno. Brez nje danes v računalništvu enostavno ne gre.


Prijavi napako v članku