Računalništvo, telefonija
23.04.2010 14:10
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Katerim državam Google posreduje podatke?

Google se dobro bori z gospodarsko krizo.
Google se dobro bori z gospodarsko krizo.

Podjetje Google nas je tokrat prijetno presenetilo s spletnim orodjem Government Request, ki prikazuje, kolikokrat so vlade širom sveta od njega zahtevale izbris spornih spletnih vsebin ali posredovanje podatkov o uporabnikih njegovih storitev. Iz podatkov, ki so bili zbrani za obdobje med 1. julijem in 31. decembrom lanskega leta, je tudi razvidno, v koliko primerih je Google dejansko izvedel zahtevo za odstranitev spornih vsebin iz svetovnega spleta.

Po številu zahtevkov za posredovanje podatkov o uporabnikih Googlovih storitev prednjačijo Brazilija (3.663 zahtevkov), ZDA (3.580 zahtevkov) in Združeno kraljestvo (1.166 zahtevkov). Največ zahtev za izbris spornih spletnih vsebin po so podale Brazilija (291 zahtevkov), Nemčija (188 zahtevkov) in Indija (142 zahtevkov). Slovenija vsaj doslej še ni zahtevala podatkov o uporabnikih Googlovih storitev, medtem ko je za izbris spletnih vsebin vložila manj kot deset zahtev.

Vodilni podjetja Google ob tem zatrjujejo, da je bilo veliko zahtev s strani vlad širom sveta povsem zakonitih in upravičenih (na primer odstranitev spletnih strani z otroško pornografijo). Kljub temu se je potrebno zavedati, da je meja med legitimno zahtevo in grobim posegom v zasebnost pogosto zelo tanka.


Prijavi napako v članku