26.03.2012 08:53
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako se izogniti visokemu računu za mobilni telefon

Ali se zavedate katere aplikacije "pokurijo" največ vaših podatkov?
Ali se zavedate katere aplikacije "pokurijo" največ vaših podatkov?

Ali se zavedate koliko podatkov porabijo aplikacije na vašem telefonu? Sodeč po rezultatih raziskave iz leta 2011, pametni telefoni z operacijskim sistemom Android v povprečju mesečno »pokurijo« za približno 583 megabajtov podatkov. Kar se tiče porabe podatkov, so nekatere aplikacije veliko slabše od drugih, zato je pomembno odkriti najhujše »vampirje«. To velja predvsem za uporabnike, ki imajo v svoj naročniški paket vključeno majhno število prenosa podatkov. In omejeni podatkovni paketi bodo očitno kraljevali še naprej. Mobitel npr. v svoji ponudbi ponuja pakete, ki segajo od 100MB do 1 GB podatkovnega prenosa na mesec. Ko uporabnik preseže določen limit, operater bodisi zniža hitrost prenosa ali pa vam presežene podatke enostavno zaračuna. Da bi odkrili najbolj požrešne storilce smo za vas testirali podatkovno porabo priljubljenih aplikacij v šestih različnih kategorijah. Če je katera od vaših priljubljenih aplikacij na tem seznamu, potem vam priporočamo, da najdete alternativo, ki bo prizanesla vašemu telefonskemu računu. Za natančno merjenje poraba podatkov smo uporabili aplikaciji My Data Manager in Onavo.

Pretakanje video vsebin
Med vsemi testiranimi kategorijami aplikacij, aplikacije za pretakanje video vsebin porabijo največ podatkov. Preden si boste naslednjič ogledali kakšen video na YouTube-u razmislite o tem, da lahko samo 10 minut gledanja na dan mesečno porabo podatkov dvigne čez mejo 1 gigabajta. Če ob tem radi spremljate video visoke ločljivosti, potem bo količina porabljenih podatkov najverjetneje poskočila še za 2 kratno vrednost. Ob tem naj poudarimo, da YouTube ni največji porabnik podatkov. Še več namreč »pokuri« Netflix, ki kakovost video vsebin prilagaja hitrosti same povezave. V naših testih je aplikacija Netflix v samo 10 minutah uporabe porabila kar za 200 MB podatkov. To pa pomeni, da bi ogled 2 urnega filma najbrž zapečatil usodo vašega računa.

Poslušanje glasbe
Če glasbo radi poslušate kar preko spleta, potem se boste slej ko prej znašli v težavah, to pa še posebej velja za tiste, ki imate v mesečno naročnino vključenih od 100 do 200 MB podatkovnega prenosa.
Odvisno od tega koliko glasbe poslušate, lahko tudi tisti z nekoliko zajetnimi podatkovnimi paketi le tega z lahkoto izčrpate že na polovici meseca. Eno urno poslušanje glasbe preko aplikacije Pandora, bo mesečno porabo podatkov dvignilo vse tja do 1,76 GB. Spotify se na drugi strani od Pandore razlikuje po tem, da je hkrati storitev za pretakanje glasbe kot tudi platforma za upravljanje. Čeprav lahko z aplikacijo Spotify počnemo več stvari hkrati, pa le ta porabi občutno več podatkov kot Pandora. Če se boste odločili pretakati glasbo s hitrostjo prenosa 160 kilobitov na sekundo (kbps), boste porabili približno za 1.2 MB podatkov na minuto. Poslušanje Spotifya za eno uro dnevno bo porabilo približno 2,1 GB podatkov na mesec. Če za poslušanje glasbe uporabljate slušalke in niste preveč izbirčni glede kakovosti zvoka, potem lahko lestvico premaknete na 96-kbps, s čemer boste porabili za tretjino podatkov manj.

Igranje iger
Igre se lahko izjemno zasvoljive, zato previdnost ni nikoli odveč, še posebej pri tistih s kvalitetno grafiko in spletnim načinom igranja. Tudi 3D igre po navadi pomenijo velik prenos podatkov. Za primer vzemimo igro Madfinger Games’ Shadowgun, ki je v testu “pokurla” kar 218 MB našega proračuna. Prenos podatkov se občutno poveča tudi pri igrah, ki v večji meri bazirajo na spletnem igranju, pri čemer uporabnik pogoste ne ve, da je prenos aktiven ves čas igranja. Masivne več igralske igre kot je npr. Spacetime Studio’s Pocket Legends porabijo namreč za približno 17 MB na vsakih 10 minut igranja.

Video pogovori
Če radi klepetate s prijatelji in imate na vašem telefonu nameščena tako Google + Hangouts kot Skype, potem v odsotnosti Wi-Fi povezave raje uporabljajte slednjega. V naših testih je namreč Googlova aplikacija za video pogovore porabila kar za 6 krat več podatkov (30 MB podatkov v 2 minutah seje) kot Skype (5 MB). Čeprav Googlov Hangouts porabi ogromno podatkov, pa njegova priljubljenost strmo raste, saj je zelo uporaben predvsem za poslovne spletne konference.

Družbena omrežja
Nalaganje slik na Facebook, Twitter ali katerokoli drugo družbeno omrežje je precej potratno dejanje. Še posebej to velja za tiste uporabnike, ki pogosteje (tudi večkrat na dan) preko svojega telefona objavljajo nove fotografije. Tudi gledanje fotografij vaših prijateljev vas bo stalo kar nekaj dragocenih megabajtov, tako da se lahko kaj hitro znajdete na magični meji vašega mesečnega proračuna. Če že morate nujno izmenjati kakšno fotografijo, potem bo najboljše, da ločljivost kamere v vašem telefonu nekoliko zmanjšate. Prav tako vam priporočamo, da zajeto fotografijo prenesete na vaš računalnik in jih na družbeno omrežje naložite preko domače ali službene povezave. Za lažjo predstavitev koliko podatkov pokuri nalaganje in gledanje slik preko družbenih omrežji, smo za vas pripravili priročno tabelo. V testu smo naložili 5 fotografij velikosti 60 KB, ki smo si jih nato ogledali na različnih družbenih omrežjih. Kot lahko vidite je samo nalaganje slik porabilo od 7 pa tudi do 13 krat več podatkov kot samo gledanje že naloženih slik.

Facebook Twitter Google+

Nalaganje 8MB 6.5MB 6MB

Ogled 1.5MB 0.5MB 1MB


Nasveti za varčevanje s podatki
Programi za spremljanje porabe podatkov, kot sta My Data Manager in Onavo (ki smo jih uporabili tudi v našem testu) vam bodo v veliko pomoč pri odkrivanju najpožrešnejših aplikacij. Aplikacija Onavo vas bo ob pretirano veliki porabi celo opozorila s posebnim alarmom.Tudi nekateri ponudniki na mobilne telefone že pred nameščajo posebne »home screen widgete«, s pomočjo katerih lahko uporabnik nenehno spremlja porabo podatkov. Prav tako vam bodo v pomoč posebni kalkulatorji. Ti vam namreč prikažejo veliko jasnejšo sliko o tem, kam natančno gredo vaši dragoceni podatki. Čeprav so naši testi pokazali nekoliko drugačne rezultate, pa so takšni kalkulatorji na splošno precej koristni. Enega takšnih lahko najdete na naslednji povezavi. Seveda bo najboljša stvar, ki jo lahko naredite, da video, glasbo, aplikacije in igre prenašate takrat, ko vam je na voljo Wi-Fi povezava. Teh je v modernem svetu ogromno, prav tako pa ima večina velikih mest postavljene brezplačne Wi-Fi točke, preko katerih lahko brezskrbno brskate po spletu. Pri tem vam priporočamo, da v Wi-Fi nastavitvah vklopite Wi-Fi autostart opomnik, ki vas bo ob poskusu vzpostavitve podatkovne povezave vedno vprašal za povezavo preko brezžičnega omrežja. Če že morate vaš podatkovni paket porabiti za zgoraj navedene aktivnosti, potem vam priporočamo, da si pred tem predhodno izračunate predvidene stroške in da karseda redno spremljate porabo vaših podatkov. Že tako so naročnine na mobilno telefonijo precej visoke, zakaj bi zaradi brezglavega prenašanja podatkov mobilnim operaterjem plačevali še več? Premislite.


Prijavi napako v članku