Triki in nasveti
07.10.2017 10:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Katera igralna konzola je prava za vas?

Katera igralna konzola je prava za vas?
Katera igralna konzola je prava za vas?

Najprej se vprašajmo, zakaj bomo konzolo uporabili? Ali je to izključno igranje iger, ali bi preko konzole radi vzpostavili celotno medijsko središče doma, ali pa bi raje odigrali kakšno igro na poti, v avtu ali letalu? To vprašanje je zelo pomembno kajti že takoj se lahko usmerimo in zožimo potencialne konzole. Če iščete celostno medijsko rešitev, potem je Xbox One S prava izbira za vas, medtem ko ljubitelji iger raje izbirajo Playstation 4. Nintendo Switch pa ostane za igranje na poti.

Sony: odlična slika, vendar potrebujete vrhunski televizor

Igralna konzola Playstation je najbolj prodajan konzola vseh časov, izšla pa je v štirih modelih. Japonci so prvo veerzijo izdelali leta 1993 in v prvih devetih letih so prodali več kot sto milijonov konzol. Dvojka je bila še uspešnejša s 150 milijoni prodanih kosov, medtem ko je nove rekorde spet podirala 4. edicija iz leta 2013, in sicer so kupci v vsega 24-ih urah pograbili kar milijon kosov.

Lansko leto je Playstation 4 dobil nadgradnjo, saj je Sony izdelal verzijo Pro, ki je kompatibilna z vsemi obstoječimi igrami, omogoča pa še boljšo grafiko in ponuja še več prostora za shranjevanje. Za Playstation 4 Pro je potrebno imeti vrhunsko televzijo, če zares želimo popolno uporabniško izkušnjo (slika v 4K in HDR tehnologija).

Microsoft ponuja medijsko središče doma

Ko govorimo o igralnih konzolah, praktično ne mine dan, ko ne bi primerjali Playstation in Xbox. Microsoftova konzola Xbox One S, ki naj bi prihodnji mesec dobil nadgradnjo z imenom Xbox One X, poleg Sonyjeve konzole brez dvoma spada v sam vrh. Sony ponuja večji nabor iger, Microsoft se osredotoča na celovito uporabniško, medijsko izkušnjo – gledanje filmov, aplikacije, poslušanje glasbe itd. Xbox One S ponuja tudi “cross-gaming”, kjer lahko eno igro (dober primer je Minecraft) igramo na večih napravah.

Xbox One S stane 240 evrov, kar je nekoliko manj od Sonyjeve konzole, ki stane 280 oz. 400 evrov, kolikor stane recimo Playstation 4 Pro. Nova Microsoftova pridobitev Xbox One X bo stala 600 evrov, vendar bo zares vrhunska konzola – 8-jedrni procesor AMD, 12 GB hiter pomnilnik GDDR5 in trdi disk 1 TB, poleg tega pa izjemna grafika.

Nintendo igrajte na poti

Avtor iger Super Mario, Zelda in Pokemon, navdušuje tudi s svojo zadnjo igralno konzolo Nintendo Switch. Konzole japonskega velikana so po navadi prva izbira, ko govorimo o “konzolah za na pot”, v primeru Nintenda Switch pa lahko konzolo priključimo tudi na televizor. Zavedati se moramo, da so te prenosljive konzole manj zmogljive (slabša ločljivost slike recimo) od svojih konkurentov, saj so v večini primerov sestavljene podobno kot telefoni.

Cena konzole Nintendo Switch se giblje okrog 340 evrov in morda bi nekdo rekel, da si tega ne zasluži, vendar Nintendo svoje pomanjkljivosti nadomesti z možnostjo večigralstva in uporabe tako doma kot na poti. Med Nintendovimi poznavalci krožijo pohvale tudi na račun modelov 2DS in večji 2DS XL ali pa manj zmogljivi 3DS.

Alternative za 100 evrov

Če iščemo konzole, ki vam ponudijo kvaliteto in ste zanjo pripravljeni plačati nekoliko manj od prej opisanih cen, potem se morate sprijazniti, da ne boste dobili kvalitete kot jo nudijo Sony, Nintendo in Microsoft. Ena cenejših alternativ je recimo Onlive Microconsole. Kot že samo ime pove gre za manjšo konzolo, ki jo lahko povežemo z računalnikom ali televizorjem ter internetom.


Prijavi napako v članku