Varnost
18.12.2009 12:55

Deli z drugimi:

Share

Kaspersky z grafičnimi karticami nad škodljive programske kode

Z uporabo grafičnih kartic naj bi protivirusne rešitve postale izjemno hitre in učinkovite!
Z uporabo grafičnih kartic naj bi protivirusne rešitve postale izjemno hitre in učinkovite!

Medtem ko danes zmogljivosti grafičnih kartic koristimo tudi za preračunavanje podatkov in večpredstavnostnih vsebin, jih bomo v bližnji prihodnosti lahko uporabljali tudi v boju zoper škodljive programske kode. V to so trdno prepričani programerji podjetja Kaspersky, ki so za testne namene že postavili platformo, ki pripomore k bistveni pospešitvi delovanja protivirusnih programov in pri tem povsem razbremeni osrednji procesor.

Platforma obsega računsko postajo nVidia Tesla S1070 formata 1U, ki za preračunavanje podatkov uporablja kar štiri zmogljiva grafična jedra Tesla, ki temeljijo na osnovi sredice GT200. Vsako grafično jedro je opremljeno z 240 združenimi procesorji (skupno 960), grafičnim pomnilnikom kapacitete 4 GB (skupno 16 GB) in 512-bitnim vodilom. Naprava ponuja računsko moč do 4,14 teraflopov z enojno natančnostjo oziroma do 0,25 teraflopov z dvojno natančnostjo. Z drugimi besedami to pomeni, da je računska postaja nVidia Tesla S1070 pri svojem delu približno 360-krat hitrejša od Intelovega procesorja Core 2 Duo takta 2.6 GHz.

Procesorji sodobnih grafičnih kartic so torej povsem pisani na kožo protivirusnim programom, saj je protivirusno pregledovanje datotek delo, ki se lahko opravlja z izjemno visoko stopnjo paralelnosti. Podjetje Kaspersky naj bi v omenjeni projekt v prihodnosti vložilo zajeten kup denarja in ljudi, saj so protivirusniki nenazadnje najbolj množično uporabljena programska oprema na področju osebnih računalnikov.


Prijavi napako v članku