Avtomobilizem
Avtomoto
17.04.2024 11:04

Deli z drugimi:

Share

Kakšne so finančne ugodnosti ob nakupu električnih vozil?

Električni (in seveda tudi hibridni) pogon je pri znamki Mercedes-Benz že nekaj let nesporno del genetskega zapisa znamke.
Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-Benz

EQC je kot prvi model z baterijsko-električnim pogonom zaoral ledino leta 2019. Intenzivno vlaganje v elektrifikacijo in jasna usmeritev proti zeleni in bolj okoljsko naravnani prihodnosti znamke sta kmalu poskrbela za prihod še šestih novih modelov.

Že osem električnih modelov

Tako je pri znamki z zvezdo zdaj mogoče izbirati že med osmimi električnimi modeli Mercedes-Benz, ki zadovoljujejo (skoraj) poln spekter potreb in želja posameznikov, kmalu pa prihajajo še novi modeli. Pri Mercedesu namreč velja zaveza, da bodo do leta 2025 imeli v vsaki modelski vrsti vsaj en elektrificiran model.

Ponudba električnih vozil Mercedes-Benz sega od modela EQA, ki je s podobo kompaktnega mestnega križanca vstopni model s kar 531 km dosega (WLTP), prek večjega družinsko naravnanega športnega terenca EQB in premijske limuzine EQE z izjemnimi 460 kW moči (in do 681 km dosega) pa vse do športno-terenskega modela EQE, katerega baterijo (s skoraj 91 kWh) lahko lastnik do 80 % napolni v le 32 minutah. 

A tu se Mercedesov nabor elektrificiranih modelov ne konča. Prestižni EQS predstavlja enega od vrhuncev tehnologije in prestižnega udobja na 5,22 metra dolžine, tu pa je še njegov športnoterenski brat v obliki modela EQS SUV. Potrebujete udobno, prostorno, velikoprostorsko limuzino? Pri Mercedes-Benzu je na voljo model EQV, ki ponuja kar do 363 kilometrov dosega – in do 8 sedežev v prostorni kabini!

Ne pozabite na državne spodbude in ugodnosti!

Seveda je ob razmišljanju o izbiri električnega pogona še vedno aktualno tudi razmišljanje o cenovni dostopnosti. Na voljo je kup ugodnosti in spodbud, ki jih država ponuja tako fizičnim, v še večji meri pa pravnim osebam oziroma podjetjem. Poleg neposredne subvencije ob nakupu električnega vozila (do 6.500 evrov za novo vozilo), seveda. Če gre torej za rabo službenega vozila, je ena od prvih in najbolj odmevnih ugodnosti – vožnja brez obračunavanja bonitete (sicer je treba računati 1,5 odstotka vrednosti)! Torej bonitete za uporabo službenega vozila ne plačujete, ne glede na vrednost vozila, kar je seveda omembe vredna prednost.*

Vendar lahko podjetja računajo še na druge bonitete – tako lahko pravna oseba uveljavlja odbitek vstopnega DDV, ki velja za gospodarska in električna vozila, ravno tako pa lahko uveljavlja odbitek DDV pri nakupu goriva, tekočin, maziv, rezervnih delov … Tu je tudi možnost 40-odstotne investicijske olajšave (za zmanjševanje dobička), upoštevajte pa prav tako tudi nižje stroške servisiranja, energenta … Tu pa je še ugodnejši kredit EKO sklada za nakup vozila.

Privlačne cenovne prednosti in prilagojene rešitve za mobilnost

Poslovni najem je druga, predvsem za poslovne subjekte prijaznejša možnost, ki jo ponuja Mercedes-Benz. V tem primeru odpade visoka osnovna investicija, mesečni stroški so fiksni in znani, registracija in zavarovanje sta vključena za celotno obdobje najema, mesečni najem je v celoti strošek poslovanja, všteta sta 24-urna pomoč na cesti in nadomestno vozilo, vstopni DDV pa si lahko podjetja, če gre za električna ali gospodarska vozila, poračunajo. Bogato opremljeni model EQA 250 je tako mogoče dobiti že za 876 evrov (plus DDV) na mesec, večji EQB 250 pa na primer za 890 evrov na mesec.

Sicer pa pri Mercedes-Benzu svojim poslovnim strankam ponujajo kup prilagojenih rešitev za mobilnost – od lizinga in financiranja, preko storitev za podaljšano jamstvo in mobilnost na poti, pa do trajnostnega upravljanja voznega parka.

Kaj pa polnjenje? Mercedes me Charge omogoča zeleno polnjenje na več kot 500.000 javnih polnilnih postajah po vsej Evropi! Ker je polnjenje doma še vedno najbolj preprosto (in ugodno), pa je smiselno ob nakupu razmišljati o domači hišni (stenski) polnilnici. Polnilna postaja Mercedes-Benz zmore do 22 kW moči, ponuja varno in pregledno polnjenje, mogoče pa jo je priklopiti tudi na internet, da sta komunikacija in nadzor delovanja prek aplikacije še preprostejša. Mogoče je dobiti tudi prilagodljiv mobilni sistem z več adapterji, da boste lahko na poti polnili na tako rekoč vsakem priključku.

Več lahko najdete na www.mercedes-benz.si (P.R.)

*Razen za zasebno prevožene kilometre – če je podjetje odbilo DDV. 


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Mercedes-Benz.
Vas zanima več iz te teme?
Električni avtomobili


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več