Tablični računalniki
02.11.2012 13:48

Deli z drugimi:

Share

Kako zmogljiv je procesor nove tablice iPad?

Tablični računalnik iPad četrte generacije
Tablični računalnik iPad četrte generacije

Ker je Apple pametni mobilni telefon iPhone 5 opremil s procesorjem A6, je bilo pričakovano, da bo z njim opremil tudi tablični računalnik iPad četrte generacije. Apple je ob predstavitvi novica zatrjeval, da je novinec kar dvakrat hitrejši od njegovega predhodnika (A5X) in se lahko pobaha z dvakrat hitrejšim grafičnim pogonom. Ker papir prenese vse, so se pri podjetju Primate Labs odločili, da njegovo dejansko zmogljivost preizkusijo v praksi.

Zaposleni podjetja Primate Labs so zmogljivost procesorja A6X izmerili z merilnim programom Geekbench. Čeprav sta procesorja mobilnika iPhone 5 in tabličnega računalnika iPad četrte generacije enaka, je slednji nekoliko zmogljivejši (1.757 točk proti 1.572 točk). To ne preseneča, saj je frekvenca delovanja procesorja A6X v tablici nekoliko višja. Procesor A5X, s katerim je opremljen tablični računalnik iPad 3, pa je dosegel zgolj 834 točk. To pomeni, da je procesor nove tablice kar 110-odstotkov zmogljivejši od predhodnika.

Procesor A6X v tabličnem računalniku iPad četrte generacije preračunava podatke pri frekvenci 1,4 gigaherca. Takt je pri pametnem mobilnem telefonu iPhone 5 za 100 megahercev nižji (1,3 gigaherca). V primerjavi s procesorjem A5X pa se je frekvenca preračunavanja podatkov povečala za kar 400 megahercev. Medtem ko se je frekvenca preračunavanja podatkov povečala za 40-odstotkov, se je računska zmogljivost povečala za zavidljivih 110-odstoktov. Razlika v zmogljivosti med procesorjema A5X in A6X se seveda »skriva« še v sami zagabi, večjemu številu tranzistorjev in hitrejšemu predpomnilniku.

Vas zanima več iz te teme?
Apple tablični računalniki

Prijavi napako v članku