Računalništvo, telefonija
19.11.2013 17:45
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako zaščititi občutljive podatke?

Občutljivi podatki na prenosnih medijih in v oblaku predstavljajo enega največjih izzivov informacijske varnosti.
Kako zaščititi občutljive podatke?
Kako zaščititi občutljive podatke?

Večina nas za prenašanje, deljenje in shranjevanje občutljivih podatkov uporablja pomnilniške ključe USB, zunanje diske ali oblak. Prenosne medije je zelo lahko izgubiti ali ukrasti, pri oblaku pa tudi obstaja podobno tveganje za krajo ali razkritje občutljivih podatkov. Posledice izgubljenih ali ukradenih zasebnih in poslovnih podatkov so lahko usodne. Najhujše lahko preprečita le šifriranje podatkov in nadzor dostopa.

Varni pomnilniški ključi USB

Pomnilniška ključa USB LOK-IT proizvajalca SDG in datAshur proizvajalca iStorage sta izjemno varni napravi za shranjevanje in prenašanje občutljivih podatkov.

Ključa LOK-IT in datAshur podatke ščitita z vgrajeno tipkovnico za vnos kode PIN in s sprotnim 256-bitnim strojnim šifriranjem po AES. V primeru izgube takega ključa USB podatki najditelju niso dostopni brez pravega PIN-a. Po 10-krat vnešenem napačnem PIN-u se pomnilniški ključ resetira in njegova vsebina se zbriše.

Z vnosom kode PIN prek tipkovnice na samem ključu USB sta LOK-IT in datAshur varna pred zlonamernimi programi za prestrezanje gesel (t. i. keyloggerji), saj ne uporabljata nobene programske opreme na morebitno okuženem računalniku. Vnosa kode PIN prek vgrajene tipkovnice ni mogoče izključiti. Trpežno ohišje ščiti oba ključa pred posegi in poškodbami. Izpolnjujeta zahteve standarda FIPS 140-2 stopnja 3 ter IP57 za protiprašno zaščito in vodoodpornost.

Ključa LOK-IT in datAshur sta podprta z operacijskimi sistemi Windows, Mac OS X in Linux. Po vnosu PIN-a prek vgrajene tipkovnice na samem ključu je ključ 30 sekund odklenjen ter pripravljen za priključitev in uporabo.


Varni zunanji diski

Podobno kot pomnilniški ključi USB lahko tudi prenosni oziroma zunanji diski le s kombinacijo overjanja dostopa in močnega strojnega šifriranja podatkov zagotavljajo zaščito pred krajo, izgubo ali neželenim razkritjem občutljivih podatkov.

Prenosni diski proizvajalcev DataLocker in iStorage so izjemno varne prenosne naprave za shranjevanje in prenašanje podatkov. Dostop do podatkov je omogočen le z vnosom PIN-a prek vgrajene tipkovnice oziroma zaslona LCD na samem prenosnem disku. S tem načinom overitve zlonamernim programom onemogočimo prestrezanje gesla, saj pri vnosu ne uporabljamo nobene programske opreme na morebitno okuženem računalniku.

Varne prenosne diske poleg vgrajene tipkovnice za vnos kode PIN odlikuje še 256-bitno strojno šifriranje podatkov AES z vgrajenim kriptografskim procesorjem, trpežno ohišje za preprečevanje posegov in poškodb ter opcijsko overitev po FIPS 140-2, podpora za USB 3.0 in še dodatna dvofaktorska zaščita dostopa (z RFID).

Varni šifrirni ključi

Šifrirni ključ USB IndependenceKey podjetja Quantec iz Švice predstavlja vsestranski osebni mini strojni varnostni modul za izvajanje šifriranja podatkov in komunikacij. S tem ključem USB je mogoče zares učinkovito in varno posredovati, deliti in hraniti občutljive podatke na različnih pomnilniških medijih in v oblaku ter varno komunicirati prek VOIP.

Ko je ključ USB IndependenceKey vstavljen v računalniku, preprosto z desnim klikom miške označimo particijo, mapo ali datoteko za šifriranje. Za varno posredovanje podatkov v oblak zašifrirano mapo ali datoteko preprosto odložimo v oblak (Dropbox, SkyDrive, Google Drive itd.). Šifriranje in dešifriranje samodejno opravi ključ USB IndependenceKey. Za deljenje podatkov morata tako tisti, ki posreduje, kot tisti, ki prejema, imeti IndependenceKey. Sami lahko upravljamo, s katerimi našimi stiki, ki imajo ključ IndependenceKey, želimo varno izmenjevati podatke (mapo ali datoteko).

Na ključu IndependenceKey se nahaja tudi vtičnica USB, v katero je mogoče preprosto priključiti navaden pomnilniški ključ USB ali zunanji prenosni disk in nanju zašifrirati prenesene podatke. V vtičnico USB je mogoče priključiti tudi slušalke z mikrofonom za varno komunikacijo prek VOIP.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CREAplus d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CREAplus d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

creaplus_logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CREAplus d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NKT d.o.o.

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 041 569 271
Dejavnosti podjetja NKT d.o.o. segajo na področje prodaje, vpeljave in uvedbe naprednih rešitev za poslovne avdio in video komunikacije. Njihovi strokovnjaki poskrbijo za načrtovanje ... Več

SAOP d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Naša naloga je enostavna: podjetjem pomagati na poti k digitalni transformaciji. Kot član SoftwareONE, vodilnega globalnega ponudnika celovitih programskih in oblačnih tehnoloških ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok kartami ... Več