Varnost
17.04.2023 07:22

Deli z drugimi:

Share

Kako zanesljiva je vaša digitalna obramba? Ne ugibajte, preverite

Poslujete elektronsko? Potem potrebujete zanesljivo digitalno zaščito.
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Koliko vam pomenijo vaše poslovanje, vaše podjetje, vaša služba? Veliko, kajne? To pa pomeni tudi, da jih velja ustrezno zavarovati. In to ne le z zavarovalno polico za primer potresa, poplave ali požara. Ali pa z ograjo in varnostniki ter kontrolo prisotnosti. V času, ko se poslovanje digitalizira in avtomatizira, podatki in informacije potujejo po elektronski poti in kibernetskem prostoru. Torej poteh in prostorih, kjer so nevarnosti povsem drugačne od priložnostnih tatov in vlomilcev. Z dodatno pomembno razliko. V digitalni krajini namreč mrgoli kibernetskih groženj – v obliki spletnih prevar, virusov, trojanskih konjev in številnih drugih škodljivih kod – ter napadalcev (beri: hekerjev).

Tarča so prav vsa podjetja

Posebej avtomatizirane digitalne grožnje ne izbirajo tarč – ciljajo na prav vsa podjetja s pomanjkljivo kibernetsko zaščito, še nevarnejši pa so hekerji, ki s ciljanim napadom poiščejo razpoke v digitalni obrambi in podjetje napadejo ter okradejo ali celo onesposobijo.

Na spletu bolj ranljivi kot v fizičnem svetu

Dejstvo je, da ste podjetja na spletu bolj ranljiva kot v fizičnem svetu, a nikakor nemočna. Poskrbeti morate za ustrezno kibernetsko zaščito svojih sistemov, naprav, aplikacij ter komunikacij, skratka celotnega IKT-okolja. To pa ni enkratno opravilo, saj se krajina digitalnih groženj stalno razvija, zato morate tudi digitalno obrambo stalno posodabljati in nadgrajevati. Predvsem pa velja periodično preveriti njeno učinkovitost – s testiranjem kibernetske varnosti v obliki sistemskih varnostnih pregledov in penetracijskih testov. Podobno, kot vozniki zaupajo svoja vozila tehničnim preglednikom, ki ocenijo, ali so dovolj varna za vožnjo po cestah. Je mar vaša digitalna obramba dovolj dobra za varno poslovanje v digitalnem svetu?

Varnostni pregledi so danes nujni

Ne ugibajte, preverite. Najemite varnostne strokovnjake oziroma specializiranega ponudnika varnostnih storitev za sistemski varnostni pregled informacijske infrastrukture oziroma IKT-okolja vašega podjetja. Namen varnostnega pregleda je zagotoviti varno delovanje poslovnih procesov, zaščito intelektualne lastnine in preprečiti odtekanje podatkov iz podjetja. Gre za neke vrste ustreznico digitalnemu tehničnemu pregledu, kjer varnostni strokovnjaki preverijo delovanje varnostnih rešitev in storitev ter splošno kondicijo digitalne obrambe/zaščite podjetja.

Koristi varnostnega pregleda IKT-okolja so očitne. Podjetje pridobi seznam vseh odkritih ranljivosti in napotke, kako jih čim prej in učinkovito odpraviti. Varnostni strokovnjaki podjetja ANNI, ki dobro poznajo krajino kibernetskih groženj, podjetju tudi svetujejo, na katere nevarnosti in področja naj bo pozorno.

Foto: Ferrpik

Penetracijski test je ena najboljših naložb

Prav zato vam svetujemo tudi storitev penetracijskega testa. Ob odločitvi za to storitev bo ANNI-jeva skupina varnostnih strokovnjakov, med katerimi so tudi etični hekerji, skušala prebiti digitalno obrambo podjetja, pa tudi »prevarati« zaposlene. Po opravljenem preizkusu boste jasno vedeli, pri čem ste, kako dobro delujejo sistemi, varnostne politike in kako se (pravilno ali ne) na kibernetski napad odzivajo zaposleni. Lahko nam verjamete na besedo: penetracijski test je vsekakor ena najboljših naložb v varnost vašega poslovanja.

Izobraževanja s področja ozaveščanja zaposlenih

So se vaši zaposleni na preizkusu kibernetskega napada odrezali slabo? Nič hudega. V podjetju ANNI organiziramo tudi izobraževanja s področja ozaveščanja glede kibernetskih groženj in zaposlene naučimo prepoznati digitalne nevarnosti in pravilnega reagiranja. To je naložba v varnostno znanje, ki vam lahko že jutri prihrani na tisoče evrov.

Več najdete na spletni strani www.varen.ti (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
etični hekerji kibernetski napadi

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več