Triki in nasveti
26.07.2016 12:32
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako z nekaj enostavnimi koraki pohitriti delovanje namiznega računalnika?

Kako z nekaj enostavnimi koraki pohitriti delovanje namiznega računalnika?
Kako z nekaj enostavnimi koraki pohitriti delovanje namiznega računalnika?

Pred kratkim opravljene raziskave računalniškega trga so pokazale, da so v drugem četrtletju letošnjega leta prodajalci zabeležili trend upada prodaje prenosnikov in stacionarnih računalnikov. To niti ne preseneča, saj so starejši računalniki še vedno kos poganjanju sodobnih operacijskih sistemov, programov in iger. Če pa vaš namizni računalnik temu ni več kos oziroma si želite, da bi bil nekoliko hitrejši, ga lahko nadgradite na zelo preprost način, ki je precej cenejši kot nakup novega računalnika, poleg tega pa je postopek nadgradnje relativno enostaven. Če ne gre, za pomoč povprašajte prijatelja ali računalniški servis.

1. Nadgradnja pomnilnika

Najhitreje boste hitrost računalnika povečali z nadgradnjo sistemskega pomnilnika, saj tega v računalniku ni nikoli dovolj. Za osem gigabajtov boste namreč odšteli manj kot 50 evrov, za 16 gigabajtov pa le slabega stotaka. Pomembno le, da izberemo pravi pomnilnik za svoj računalnik, pri čemer so pomembni standard (DDR3 ali DDR4), hitrost delovanja (v megahercih) in število nožic DIMM. Poleg tega je pomembno preveriti še, koliko pomnilnika vaš računalnik dejansko podpira.

2. Zamenjajte trdi disk za pogon Solid State

Naslednja stvar, ki se jo splača narediti za pohitritev delovanja namiznega računalnika, je zamenjava počasnega trdega diska za hitrejši pogon Solid State. Čeprav je cena slednjega precej višja v primerjavi s trdim diskom, bo hitrost znatno boljša. Poleg tega pogoni Solid State niso več pretirano dragi, saj za manj kot 200 evrov dobimo pogon Solid State Samsung EVO 850, na katerega lahko shranimo kar 500 gigabajtov podatkov. Zamenjava trdega diska je nekoliko bolj zapletena od zamenjave pomnilnika, saj moramo ponovno namestiti operacijski sistem in programe.


3. Nadgradite grafično kartico

Večina namiznih računalnikov razpolaga samo z vgrajeno grafično kartico, ki kot pričakovano ni kos poganjanju grafično nekoliko zahtevnejših računalniških iger. Zaradi tega je priporočljivo kupiti grafično kartico podjetja AMD ali Nvidia, na voljo pa je mora biti le prosta reža PCIe in napajalni kabel iz osrednjega napajalnika. Če od grafične kartice želite nekoliko več, vam priporočamo nakup grafične kartice Nvidia GTX 950, ki jo je mogoče dobiti že za manj kot 150 evrov.

Po potrebi si lahko omislite še nov zaslon, tipkovnico, miško in drugo računalniško periferijo. Čeprav ti dodatki ne bodo pripomogli k hitrejšemu delovanju računalnika, bodo nedvomno pripomogli k precej boljši uporabniški izkušnji. Če vam težave dela tudi hitrost brezžične povezave, razmislite še o nakupu zunanje kartice za sprejem signala Wi-Fi. Pri tem seveda pazite na to, da stroški nadgradnje ne bodo previsoki, sicer je bolje, da si kar omislite nakup novega računalnika.


Prijavi napako v članku