Računalništvo, telefonija
09.01.2014 18:23

Deli z drugimi:

Share

Kako vas lahko vdor stane časa in denarja

Po nedavnih vdorih v milijone uporabniških imen, gesel in krajah številk kreditnih kartic, se veliko ljudi sprašuje: Kaj je najhujše, kar se lahko zgodi?
Kako vas lahko vdor stane časa in denarja
Kako vas lahko vdor stane časa in denarja

Navadno so vdori v uporabniške račune le nezaželjeni, najhujši vdor pa lahko vas in vaše bližnje stane veliko denarja oziroma ugleda.

Kot se je izkazalo v nedavnem incidentu, pri podjetju Target, ko je bilo odtujenih 40 milijonov podatkov o kreditnih in debetnih karticah, lahko hekerji ustvarijo goljufive kartice. Potrošniki v takšnem primeru najverjetneje ne bodo občutili veliko, razen stroškov preklica svoje kartice in čakanja na nadomestne.

Veliko večji problem je, ko spletni kriminalci odtujijo uporabniška imena in gesla, kot so to storili pri vdoru v Adobe, oktobra lani. Strokovnjaki za virtualno varnost celo opozarjajo, da je lažje vdreti v vaš elektronski predal, kot v karkoli drugega. Hekerji bodo poskusili uporabiti ukradena gesla, da bi pridobili dostop do elektronskih predalov, saj večina uporabnikov na spletu uporablja ista gesla za vsak račun. Takšna gesla si je sicer lahko zapomniti, a kriminalcu omogočajo lažji vdor. Več, kot 50% vseh uporabnikov, uporablja enaka gesla za večino spletni strani.

>> Kakšno geslo naj izberem, da ne bom postal žrtev spletnega kriminala?

Posebno pozornost posvetite vaši številki zdravstvenega zavarovanja ter davčni številki. To je glavni ključ do vaše identitete in se nahaja v vseh dokumentih o vaši zaposlitvi in v drugih finančnih dokumentih. Teh podatkov nikakor ne razdajajte v raznih nagradnih igrah in podobno.


Hekerji lahko hitro odtujijo velike vsote denarja s pomočjo prevar, v katerih vas prosijo (ponavadi preko elektronske pošte), da jim nakažete nekaj denarja, češ da je družina v neljubi nezgodi. Nekateri hekerji lahko tudi posnemajo pogovor vaših prijateljev. Lahko vas s triki spravijo v neljubo situacijo z objavljanjem neprijetnih skrivnosti ali z pošiljanjem sramotnih slik, katere se uporabljajo za izsiljevanje. To je denimo storil heker ”Metascape” več kot ducatim srednješolkam, dokler ga ni aretiral FBI leta 2008.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več